Batat s chillijem i još šest kombinacija za smanjenje upala u tijelu

Guliver/Shutterstock Batat
Provjeri koje to namirnice trebaš jesti zajedno kako bi pojačala njihove zdravstvene dobrobiti.
Vidi originalni članak

Ponekad, kada spojimo određene namirnice, hranjive tvari koje se nalaze u njima udruže svoje snage. To dovodi do pojačavanja zdravstvenih dobrobiti kada je u pitanju borba s upalama u tijelu, prenosi Eat for Extramediate Health & Healing. Stoga, ako ih imaš u hladnjaku, svakako prilikom sljedećeg obroka spoji sljedeće namirnice kako bi i ti uživala u njihovim zajedničkim dobrobitima.

Lisnato zeleno povrće + maslinovo ulje

Tko kaže da su masnoće neprijatelji? Istraživanja pokazuju da kombinacija lisnatog zelenog povrća i zdravih masnoća povećava apsorpciju antioksidanata poput luteina i beta-karotena. Poznato je da lutein, antioksidans u lisnatom zelenom povrću, smanjuje upale u očima, stoga pomaže u sprečavanju neurodegenerativnih poremećaja poput degeneracije makule ili žute pjege povezane s dobi. Nadalje, pokazalo se da beta-karoten, još jedan antioksidans, smanjuje upale kod starijih odraslih osoba. Stoga, prelij malo maslinovog ulja preko sljedeće salate kako bi osigurala dodatne zdravstvene benefite.

Zasitno i toplo Varivo od leće i kelja s poširanim jajima

Špinat + borovnice

Jedan smoothie sa špinatom i borovnicama prije ili poslije treninga odlična je ideja. U jednom istraživanju, sportaši koji su jeli borovnice svaki dan u trajanju od šest tjedana smanjili su upale koje su ih inače zadesile nakon vježbanja, dok druga istraživanja pokazuju da špinat može poboljšati disanje i protok kisika tijekom vježbanja. Nitrat prisutan u špinatu pomaže mišićima da rade učinkovitije tijekom vježbanja, dok borovnice pomažu smanjiti bol u mišićima nakon vježbanja. Stoga, skupi namirnice i stavi ih u blender te uživaj u njihovim dobrobitima!

Leća + limun

Ako se trenutno nalaziš u menopauzi, suočavaš se s visokim rizikom od anemije zbog nedostatka željeza ili sideropenične anemije. Prema Institutu za poremećaje željeza (Iron Disorders Institute) ona može proizaći zbog raznih upala u tijelu. Konzumiranjem hrane bogate željezom, poput leće i graha, zajedno s citrusnom hranom s visokom količinom askorbinske kiseline i karotenoidima, poput limuna, značajno povećava količinu željeza koja se apsorbira.

Batat + kajenska ili chilli paprika

Pikantni pomfrit s kajenskim paprom i batatom možda je prilog koji trebaš napraviti za vrijeme sljedećeg obroka jer će ti osigurati pojačanu apsorpciju vitamina A. Neka su istraživanja otkrila da upravo vitamin A pomaže protiv upala na koži, kao na primjer akni, ali i kod bronhopulmonalne displazije.

Maline + grožđe

Zadovolji svoju želju za slatkim s ovim odličnim spojem voća koje će pozitivno djelovati i na borbu s mogućom upalom. I malina i grožđe sadržavaju antioksidanse isto kao i elaginsku kiselinu za koju znanstvenici smatraju da pojačava sposobnost kvercetina, prirodnog antioksidansa. Neke su studije navele i da ova kombinacija također može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze i raka pluća.

torta od malina Čokoladna torta s malinama koja nije jako opasna za liniju

Bademi + kefir

Dodaj malo nasjeckanih badema u zdjelu kefira za zdravu probavu. Poput jogurta, i ovaj mliječni proizvod osigurava crijevima mnoštvo korisnih bakterija i probiotika, a kako bi dozu dodatno pojačala, dodaj i malo badema u njega. Neka istraživanja navode da vlakna iz badema djeluju kao prebiotik koji hrani probiotike koji se nalaze u kefiru i tako zajednički stvaraju zaštitne crijevne bakterije koje se bore protiv kronične upale crijeva i bolesti poput Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa.

Češnjak + luk + smeđa riža

Češnjak i luk mogu ti možda dati loš zadah, ali odličan su dodatak cjelovitim žitaricama, poput smeđe riže i pšeničnih tjestenina jer zajedno mogu čak i više nego utrostručiti apsorpciju cinka u tijelu. Važnost njegova konzumiranja bila je prikazana u jednom istraživanju kada su starije osobe koje su uzimale dodatke cinka imale smanjen rizik za kronične bolesti povezane s upalom - aterosklerozu, rak, neurodegeneraciju i imunološke poremećaje - za 66 %. Loš zadah ipak je vrijedan toga.

Dobar tek! Jesi li probala 'Zoodles' ili špagete od tikvica s češnjakom i parmezanom?

Posjeti missZDRAVA.hr