Alternativni izvori vitamina D: ribe, gljive i jaja
Ujedno, kako se bliži zima bit će sve teže uloviti zrake sunca, stoga je potrebno pronaći alternativne izvore vitamina D, koji se mogu pronaći u mliječnom proizvodima, ribi i jajima.
Mliječni proizvodi
Iako su punomasni mliječni proizvodi bogati zasićenim mastima, istraživanja pokazuju kako oni ne utječu negativno na razinu kolesterola u krvi, a ujedno sadrže vitamin D.
Riba
Svježa i konzervirana riba sadrži vitamin D,osobito losos, sardina i tuna. Više od 50 posto preporučene dnevne količine možeš unijeti ukoliko pojedeš sendvič s tunjevinom ili lososom u težini od 85 grama.
Gljive
Gljive apsorbiraju vitamin D kada su izložene sunčevoj svjetlosti i vrlo su korisne u prehrani.
Jaja
Jaja također sadrže vitamin D, ali pri njihovoj konzumaciji osobe koje imaju povišeni krvni tlak i kolesterol moraju pripaziti na količinu.
Za imunitet je ključan vitamin D