5 razloga zbog kojih smoothie može uzrokovati debljanje

Thinkstock
Iako su zeleni i sadrže zdrave namirnice bogate nutrijentima ili zdrave masnoće - i smoothieji ponekad sakrivaju kalorije i šećere koji debljaju.
Vidi originalni članak

Činjenica da tvoj smoothie sadrži zdravo voće i/ili povrće ne znači odmah da je i niskokaloričan te da ne sadržava masnoće. Čak i zeleni smoothie može uzrokovati nakupljanje kilograma, pogotovo ako nisi pažljiva oko svih namirnica koje stavljaš u njega. 

Je li smoothie zdrava opcija za doručak?

"Da, smoothie je zdrav doručak sve dok je on ispunjen dobro uravnoteženim sastojcima - bjelančevinama, ugljikohidratima i zdravim mastima", navela je Bonnie Taub-Dix, autorica BetterThanDieting.com i autorica knjige Read It Before You Eat It - Taking You from Label to Table. Za razliku od sokova, smoothiji u sebi zadržavaju vlakna iz povrća i voća te su zbog toga zasitniji, ali i zdraviji.

Urođeni i prilagodljivi imunitet Možeš li zapravo 'ojačati' imunitet i recept za citrusni zimski smoothie

No, unatoč velikoj količini hranjivih tvari, ono na što moraš pripaziti su zaslađivači, sirupi te ostali razni dodaci koje mnogi stavljaju u smoothie. Baza smoothieja veoma je bitna, no ako zu nju odabereš voćni, pogotovo kupovni sok tvoj zdrav napitak pretvorit će se u piće puno šećera, bez važnih bjelančevina i masti. Umjesto toga, probaj odabrati bazu u vidu mlijeka s niskim udjelom masti ili biljnih mlijeka poput bademovog, kokosovog ili mlijeka od indijskog oraščića, a sve popularnije je i zobeno mlijeko.

Sljedeće na što moraš obratiti pozornost su zdrave masti. Razni maslaci od kikirikija ili badema ( pripazi na količinu), chia ili lanene sjemenke - osim što su ukusne, ove namirnice pomažu i tvojoj probavi. "Dodavanje grčkog jogurta također uključuje ubacivanje zdravih masti i bjelančevina bez previše kalorija. Također, on daje i kremastu teksturu te potiče sitost", kaže Taub-Dix.

Neizostavni dodatak dakako jest - voće. Dodavanje voća s niskim udjelom šećera odličan je način za pojačavanje slatkoće, bez rafiniranih šećera, no i tu moraš pripaziti. Nemoj pretjerivati s količinama. Previše voća može dovesti do naglog porasta razine šećera u krvi, a onda i naglog pada, a Prevention navodi i da je dobra opcija korištenje zamrznutog voća umjesto svježeg jer to pomaže u zgušnjavanju tvojeg smoothieja i čini ga kremastijim.

Nadalje, Taub-Dix predlaže da svoj smoothie jedeš u posudi sa žlicom, a ne da ga piješ uz pomoć slamke. "Kada se radi o osjećaju sitosti - bolje je žvakati i gutati hranu, a ne piti ju", kaže Leah Groppo, klinička dijetetičarka iz Stanford Health Care. 

'Poštuj svoju jetru' smoothie Ova četiri smoothieja vratit će vas u život nakon dobrog partyja

Je li zeleni smoothie zdrav?

Ako si i ti jedna od onih koja ima problema s unosom povrća, pogotovo onog zelenog - smoothieji mogu biti odlična opcija za tebe. Uz pomoć njih u svoju prehranu možeš unijeti veće količine namirnica kao što su špinat i kelj, a da to ni ne primijetiš. Lisnato tamno zeleno povrće osigurava da svojem tijelu podariš količine A i K vitamina, ali i dovoljno vlakana. Također, dodavanje kurkume ili matičnjaka u prahu ili cimeta također može biti nešto što će tvom smoothieju dati zadovoljavajuć okus.

No, ključno je da budeš svjesna veličine porcije. Groppo preporučuje da smoothie koji predstavlja lagani snack, prije glavnog obroka svakako sadrži manje od 150 kalorija, a smoothie koji je zamjena za glavni obrok treba imati između 250 i 350 kalorija.

Sada, kada znaš kako smoothie pretvoriti u zdrav obrok, donosimo ti nekoliko razloga zbog kojih upravo on može biti glavni krivac za tvoje debljanje i kako to ispraviti.

Prevelika porcija/čaša

Pogreška: Možda se svako jutro osjećaš odlično jer konzumiraš zdrave namirnice pune hranjivih tvari, no ako ih jedeš previše to može dovesti do dodatnih kalorija koje ne samo da će sabotirati tvoje pokušaje mršavljenja, već će rezultirati s debljanjem. Stoga, pripazi na porcije. Od 200 do 250 ml glatkog smoothieja dovoljno je, a većina onih prethodno spravljenih u trgovinama i restoranima je veća.

Kako ju popraviti: Uzmi čašu veličine 200 do 250 ml i svoj smoothie napravi u njoj. Ako ti se dogodi da si slučajno napravila više - podijeli sa svojim partnerom ili ga ostavi za kasnije, a kada si vani - u trgovini ili restoranu - naruči dječju verziju.

doručak ili međuobrok Smoothie s bananom i đumbirom, topi masne naslage na trbuhu

Tvoj smoothie ima previše sastojaka

Pogreška: Čak i niskokalorična hrana - poput voća i povrća - nosi određene kalorije, a mnogi smoothieji, pogotovo oni kupovni, u sebi sadrže razne zaslađivače ili čak sladoled te se njihove kalorije lako mogu popeti do 600 kcal. "Nemoj pretpostavljati da je jedna čaša tvog napitka, pogotovo onog kupovnog, jednaka jednoj porciji. pročitaj što piše na deklaraciji i sastojcima i količinama", navela je Groppo.

Kako ju popraviti: Pripazi prilikom pripreme smoothieja koji sadrži orašaste plodove, maslace ili razne sjemenke, kokosovo ulje i avokado jer oni mogu značajno doprinijeti broju kalorija.

Tvoj je smoothie pun šećera

Pogreška: Tvoji okusni pupoljci neće te lagati - ako je smoothie veoma sladak i jako, jako ukusan, onda je on vjerojatno pun šećera, a upravo je to često problem kupovnih smoothieja ili onih koje i ti sama spraviš, a sastoje se od - meda, voćnih sirupa, javorova sirupa i sličnih namirnica koje će zbog mnoštva šećera utjecati na tvoj osjećaj umora.

Kako ju popraviti: pripazi na to da tvoj smoothie sadrži više povrća, nego voća te se također odluči i za povrće s niskim udjelom šećera kao što je kelj, špinat, krastavci i tikvica.

Piješ smoothie, umjesto da ga jedeš

Pogreška: Brzi nalet šećera u tvoj krvotok mogao bi te ostaviti s osjećajem umora i gladi već za nekoliko sati nakon konzumacije, a manjak proteina i zdravih masti to će samo pospješiti.

Kako ju popraviti: Uspori. Polagano jedi svoj smoothie uz pomoć žlice. Osim toga, kada sjediš i žvačeš hranu, tvoje tijelo izlučuje hormone koji pomažu u povećanju osjećaja sitosti, kaže Groppo, a dodavanje proteina i masti također će pomoći u tome.

Konzumiraš smoothie u pogrešno vrijeme

Pogreška: Ljudi smoothie obično konzumiraju rano ujutro ili bilo kad tijekom dana kao zamjenu za neki obrok. No, bitno je za znati da se tvoje tijelo različito nosi sa šećerom u različito doba dana. Također, što si aktivnija, to će ga ono bolje prerađivati, a to znači da ti šećer u krvi neće porasti te se nećeš osjećati umornom i gladnom nekoliko sati nakon konzumacije.

Kako ju popraviti: Najbolje je uživati u smoothieju nakon vježbanja.Taub-Dix navodi da se tekućine lakše probavljaju nego krute tvari te je stoga on odličan kao napitak nakon vježbanja, kada ti trebaju brzi ugljikohidrati, proteini i šećer.

Započni dan puna energije Kava i doručak u jednom smoothieju!

Posjeti missZDRAVA.hr