5 potencijalnih zdravstvenih dobrobiti limunovog soka
Limunov sok osigurava vitamine, antioksidanse i druge spojeve koji mogu poboljšati probavu, podržati imunitet, pa čak i spriječiti bubrežne kamence. 31 gram svježe iscijeđenog soka od limuna sadrži:
- 7 kalorija
- 0 grama ukupne, zasićene i trans masti
- 0 miligrama kolesterola
- 0 grama natrija
- 2 grama ugljikohidrata
- 0 grama dijetalnih vlakana
- Manje od 1 grama šećera
- 0 grama proteina
- 0 mikrograma vitamina D
- 12 miligrama vitamina C
- 2 miligrama kalcija
- 0 miligrama željeza
- 32 grama kalija
Evo pet potencijalnih dobrobiti limunovog soka.
Može pospješiti probavu
Limunov sok je kiseo, što može biti korisno za probavu. "Velika sam obožavateljica jutarnjeg ispijanja vode s limunovim sokom jer pozitivno aktivira probavni sustav", kaže za Everyday Health dijetetičarka Abigail Hueber.
Neki ljudi imaju smanjenu proizvodnju želučane kiseline (hipoklorhidrija), što ima različite uzroke, uključujući bakterijske infekcije poput H. pylori, lijekove za smanjenje kiseline (poput inhibitora protonske pumpe ili PPI) i kronični stres. No, Hueber objašnjava da voda s limunom pomaže u stvaranju kiselijeg okruženja u želucu, što može poboljšati probavu.
Limunov sok nije lijek za probavne probleme, ali jutarnje ispijanje 470 ml vode s 1/4 do 1/2 iscijeđenog limuna dobar je način za pokretanje probave, dodaje Hueber.
Bogat je antioksidansima
Limunov sok može nadopuniti zdravu, uravnoteženu prehranu osiguravajući antioksidanse, kaže nutricionistica Laura M. Ali. Antioksidansi su važni za zdravlje jer mogu spriječiti ili odgoditi oštećenje stanica uzrokovano slobodnim radikalima (nestabilne molekule koje mogu oštetiti DNK).
Može podržati imunološki sustav
Vitamin C je također ključan za imunološku funkciju. Vitamin C djeluje kao antioksidans i podržava funkciju imunoloških stanica koje se bore protiv bolesti.
Potiče hidrataciju
Svježe iscijeđeni sok od limuna u kombinaciji s vodom može vam pomoći da ostanete hidrirani. "Svježi okus koji dodaje sok od limuna često čini vodu primamljivijom i osvježavajućom", kaže Ali.
Limunov sok sam po sebi nije hidratantniji od drugih tekućina, dodaje dijetetičarka Melanie Betz. Ali ako vam limunov sok pomaže da pijete više vode, to je prednost.
Može pomoći u sprječavanju bubrežnih kamenaca
Limunov sok sadrži limunsku kiselinu, spoj koji može spriječiti nastanak kalcijevih bubrežnih kamenaca (uobičajena vrsta bubrežnih kamenaca sastavljena od kalcijevog oksalata ili kalcijevog fosfata).
"Limunska kiselina ili citrat može pomoći u sprječavanju bubrežnih kamenaca na bazi kalcija tako što se veže za kalcij u urinu i stvara topljivi kompleks koji otapa kalcij iz urina", objašnjava Betz. Iako ovo može smanjiti šanse za razvoj bubrežnog kamenca, malo je vjerojatno da će otopiti ili izbaciti postojeći kamenac, napominje. Obavezno razgovarajte sa svojim liječnikom o odgovarajućem liječenju ako imate postojeće bubrežne kamence.
Morali biste popiti do pola šalice limunovog soka dnevno da biste vidjeli značajno povećanje količine citrata u mokraći, kaže Betz. Umjesto korištenja limunovog soka za sprječavanje bubrežnih kamenaca, preporučuje prehranu bogatu voćem i povrćem te ograničavanje crvenog mesa, iznutrica i školjaka (imaju visok udio purina, spojeva koji potiču proizvodnju mokraćne kiseline i potiču stvaranje kamenaca). Zdrava prehrana povećat će citrat u urinu, što će spriječiti nastanak bubrežnih kamenaca.
Praktični savjeti za konzumiranje i korištenje limunovog soka
Ispijanje običnog limunovog soka može biti neugodno te ima negativne strane. "Čisti limunov sok je vrlo kiseo, što može dovesti do karijesa, žgaravice i želučanih tegoba", kaže Ali. "Najbolje ga je razrijediti vodom kako bi se ti učinci smanjili."
Hueber preporučuje miješanje soka od 1/4 do 1/2 iscijeđenog limuna u 450 ml vode.
Često je najbolje izbjegavati napitke s okusom limuna koje možete kupiti u trgovini i držati se čistog limunovog soka. Kupovna pića poput limunade ili limunske vode mogu sadržavati puno kalorija i dodanog šećera kako bi se neutralizirala kiselost limunovog soka. Također je malo vjerojatno da sadrže puno čistog limunovog soka, kaže Ali. Pažljivo pročitajte sastav na deklaraciji i tražite sastojke poput vode i limunovog soka te ograničen (ili nikakav) dodani šećer.
Osim što ga možete piti, limunov sok možete koristiti i na sljedeće načine:
- Kao zamjenu za sol. Sok od limuna dodaje okus hrani, omogućujući vam da smanjite unos soli, kaže Ali. Juhe, salate, meso, plodove mora i kuhano ili pečeno povrće prelijte s malo svježe iscijeđenog limuna. Kušajte kako biste vidjeli trebate li još soli.
- U preljeve za salate. Zahvaljujući kiselosti, sok od limuna zamjenjuje ocat u preljevima. Isprobajte ovaj pikantni recept: Pomiješajte tri žlice maslinovog ulja s jednom žlicom soka od limuna i začinskim biljem (poput bosiljka, peršina, estragona) te sa soli i paprom po ukusu. Ovo također možete koristiti kao marinadu za meso i ribu.
- Dodajte u sok. Ako imate sokovnik ili blender, možete napraviti vlastitu mješavinu soka s limunom. Na primjer, pomiješajte limun s đumbirom, jabukama i zelenim lisnatim povrćem. Ili limun s ciklom, đumbirom i jabukom. Procijedite ako koristite blender (ali imajte na umu da ćete izgubiti vlakna).