4 zdrava deserta: Granola ili krema od bundeve, chia puding ili kompot od dunje
Ovaj doručak u čaši možeš sastavljati, rastavljati i kombinirati u bezbroj raznih varijanti. Iako možda djeluje komplicirano, svaki zasebni sloj je veoma jednostavan i može biti samostalan, rekla je Gracia, s bloga Kiwi go crazy, a prenosi missGASTRO.
Donosim recept za 4 samostalna fina slatka obroka. Kreme možeš servirati u male čašice, poslužiti ijh kao desert i uživati u njima tijekom cijelog dana. Neću više duljiti, evo mog recepta.
Od donjeg sloja prema gore (4-5 čaša):
Kompot od dunje
Sastojci:
- 3- 4 dunje
- 2 šalice soka od jabuke (može i voda + sok od pola naranče)
- 3-4 žlice brezinog šećera ili nekog drugog sladila po želji (običan šećer,kokosov, javorov sirup, agava)
- 1 mala žlica cejlonskog cimeta
Postupak:
- Dunju oguli i nareži na kockice.
- U zdjeli zagrij sok od jabuke, dodaj dunju, šećer, cimet i kuhaj dok dunja ne omekša (10- 15 minuta)
- Napuni čašice prvim slojem.
Ako želiš ljepšu boju dunjama možeš dodati prah od cikle. Ako dunje odstoje nekoliko minuta u tekućini kojoj su se kuhale biti će ukusnije. Umjesto dunji možeš koristiti i jabuke (samo prilagodi vrijeme kuhanja). Ovaj kompot možeš jesti i samostalno (u hladnjaku će biti dobar 3-4 dana)
Chia puding
Sastojci:
- 6 velikih žlica chia sjemenki
- 2 šalice biljnog mlijeka (kokos, badem, lješnjak, zob…)
- ½ male žličice bourbon vanilije
- 1-2 žlice sladila po želji (javorov sirup je moj odabir)
Postupak:
- Pomiješaj u zdjeli s poklopcem chia sjemeke, mlijeko i sve ostale sastojke.
- Stavi u frižider na barem 30- 45 min kako bi chia sjemenke nabubrile. (najbolje bi bilo 2-3 sata)
- Dodaj chia puding na sloj dunji.
Ovakav chia pudin možete jesti i kao samostalni obrok; dodajte mu voće, sirovi kakao prah ili matchu.
Granola od bundeve
Sastojci:
- 1 i ½ šalica zobenih pahuljica ( može i GF)
- ½ šalice badema (nasjeckani)
- ½ šalice suncokretovih sjemenki
- ½ šalice kokosovih listića
- 1 i ½ žlica kokosovog šećera ( može i neki drugi)
- 2 žlice kokosovog ulja
- 2-3 žlice javorovog sirupa
- 3 žlice pirea od bundeve * ( recept u nastavku)
- 1 mala žlica cejlonskog cimeta
- ½ male žlice bourbon vanilije
- prstohvat klinčića i muškatnog oraščića
- prstohvat soli
Postupak:
- Pećnicu zagrij na 170˚ stupnjeva, lim za pečenje obloži papirom za pečenje.
- U većoj zdjeli pomiješaj sve sastojke. Dobro pomiješaj i sastojke iz zdjele raširi po papiru zapečenje.
- Ubaci u pećnicu i peci 20-30 minuta uz povremeno miješanje.
- Kad je granola pečena ohladi ju dokraja dodaj ju na sloj chia sjemenki, ostatak spremi u staklenku ili neku drugu posudu koju možeš zatvoriti.
Granola je moj omiljeni doručak idealna uz smoothie, dodatak jogurtu ili finom biljnom/životinjskom mlijeku. Ovu granolu možeš korisiti i kao podlogu za neki fini tart ili neki drugi kolač.
Pire od bundeve
Sastojci:
- 1 bundeva srednje veličine ( u ovom receptu sam koristila Hokaido)
- malo ulja ( kokosovo)
Posupak:
- Upali pećnicu na 200 ˚ C, lim za pečenje obloži papirom za pečenje.
- Prereži bundevu na pola i izvadi joj koštice, premaži prerezanu stranu uljem
- Stavi prerezanu stranu bundeve na papir za pečenje i peci 30-45 min, odnosno dok bundeva nije mekana.
- Meso bundeve izvadi žlicom, trebalo bi ići veoma lako.
- Koristi za sve što ti padne na pamet, može stajat u frižideru 2-3 dana.
Krema od bundeve
Sastojci:
- 1/3 šalice brezinog ili nekog drugog šećera
- 2 velike i pol velike žlice aru praha (može i tapioka ili kukuruzni škorb)
- prstohvat soli
- ½ male žlice bourbon vanilije
- 1 šalica nekog biljnog miljeka (badem, zob, lješnjak)
- 1 šalica kokosove kreme/vrhnja (onaj gusti dio iz limenke ako koristiš mlijeko)
- 1 šalica pirea od bundeve
Postupak:
- U zdjeli za kuhanje pomiješaj šećer, aru prah, sol i polako dodaj kokosovu kremu/vrhnje.
- Dodaj i drugo mlijeko i prah vanilije.
- Zagrij na laganoj vatri do vrenja uz stalno miješanje.
- Kad se zgusne i dobiješ gustu masu ne brini samo dalje miješaj, kuhaj 5-6 minuta.
- Kad je smjesa gusta ubaci ju u blender i dodaj 1 šalicu pirea od bundeve.
- Izblendaj i krema je gotova.
- Možeš ju ohladiti i dodati na desert kad je hladna, a možeš ju dodati i odmah, ako ne pojedeš sve prije.
Ovakva kremica je u biti veganski puding, opet kao i svaki prethodni sloj može proći i kao samostalni doručak/ brzi fini desert. Ako nisi već sve prije pojela i ipak si se odlučila raditi ove čašice za kraj ih možeš ukrasiti finom tamnom čokoladom i granolom.