Prosinac bez 2 kg viška: Kako uživati u hrani,a ne udebljati se
Važno je da se ne prejedaš, to je najteži dio jer se nije lako kontrolira, ali dobro jesti ne znači i puno jesti pa neka ti to bude misao vodilja. Dakle, pazi da ne pretjeraš s dnevnim kalorijskim unosom. Za doručak i večeru pojedi nešto laganije poput žitarica s jogurtom i voćem ili krišku kruha sa svježim sirom u koji možeš dodati laneno ili maslinovo ulje ili neke sjemenke (lanene, suncokretove, sezamove ili bućine).
Za večeru pojedi komad sira, šunke uz povrće koje se nudi i tada pokušaj ne konzumirati kolače. Za ručak pojedi ono što je na meniju i priušti si kolače kojih ima u izobilju. Ono što sam već naglasila - nemoj se prejedati da ti bude zlo nakon obroka već jedi umjereno i ostavi prostora za slasne kolače.
Važno je znati stati
Od tekućine nemoj zaboraviti na vodu. Neka ti većina unesene tekućine tijekom dana bude voda, a sokovi, kola napici te alkoholna pića tek povremeno kao sastavni dio blagdana. Naravno kada god stigneš tih dana prošetaj žustro sat vremena i već će se nešto kalorija potrošiti. Ono što je puno važnije naglasiti je vraćanje na stari režim prehrane, dakle odredi granicu kada završava Božićno vrijeme za stolom i kad ćeš prestati “biti opuštena”.
Najveći je problem što nakon takvih dana mi samo nastavimo jesti i tada dolazi do problema. Umjesto da se vratimo starim zdravim navikama mi i dalje jedemo kao da su blagdani, što se onda itekako vidi na bokovima, struku i ostalim kritičnim točkama tijela. Na kraju ti savjetujem da nakon blagdanskog opuštanja napraviš jedan detoks program i tada kreneš ponovno sa starim zdravim navikama.
Za vrijeme detoksikacije poželjno je izbjegavati rafinirane namirnice, znači, sve prerađeno poput bijelog kruha, riže, tjestenine, šećera, slatkiša, transmasnih kiselina u margarinu i lisnatom tijestu, slatka gazirana pića, slane grickalice, gotova i polugotova jela te suhomesnate proizvode. Njima se u organizam unose prazne kalorije, previše ‘loših’ masnoća i jako puno soli.
Postblagdanska detoksikacija
Detoksikacija ne bi trebala trajati više od 5 do 7 dana i važno je paziti da ne dođe do gubitka esencijalnih hranjivih tvari čime bi se narušilo cjelokupno zdravstveno stanje organizma. Pri detoksikaciji potrebno je pojačati doze vitamina C i E, flavonoida i drugih antioksidansa te sumpor koji je vrlo važan element u procesu uklanjanja otrova iz organizma.
Obično detoksikacija podrazumijeva voćne i povrtne sokove te namirnice kao što su salata i zeleno lisnato povrće, mrkva, limunov sok, suhe šljive, celer, brokula, žitarice, češnjak, luk, poriluk, prokulica, kupus, cvjetača. Kupusnjače poput zelenog i crvenog kupusa, kelja, raštike, rotkvica i rikole pioniri su detoksikacijskog menija, a kiselog zelja sada ima u izobilju koje uz sve ima i probiotičko djelovanje.
Te namirnice bogate su hranjivim tvarima uz pomoć kojih se naš organizam neprestano može obnavljati i pročišćavati, potiču rad jetrenih enzima, pomažu u čišćenju potencijalnih kancerogenih tvari i uklanjaju otpadne tvari. Tijekom detoksikacije izuzetno je važno u danu popiti 1,5 do 2 litre vode.