Tvoj dijetni savjet tjedna: Otkrij dva glavna uzroka nakupljanja sala na trbuhu

Thinkstock
Brojni muškarci i žene pate od viška masnih naslaga na trbuhu, pa čak i oni koji se redovito bave nekom fizičkom aktivnošću. Masne naslage nastaju od loših ugljikohidrata, a pogotovo od nepotrošenih 'loših' ugljikohidrata i sjedilačkog načina života.
Vidi originalni članak

Svakodnevna konzumacija nekoliko serviranja cjelovitih, uz ograničeni unos rafiniranih žitarica dovodi do manje masnih naslaga na području struka, zaključili su američki znanstvenici. Primjerice, osobe koje pojedu 2 kriške integralnog kruha i pola šalice zobene kaše dnevno, imaju 10 posto manje visceralnog masnog tkiva u usporedbi s osobama koje pojedu 2 kriške bijelog kruha i pola šalice bijele riže.

Visceralno masno tkivo okružuje unutarnje organe, a smatra se problematičnim jer se vjeruje da izaziva bolesti srca i krvnih žila i dijabetes. Međutim, ovo pravilo ne vrijedi ukoliko se poveća konzumacija cjelovitih, a ne smanji unos rafiniranih žitarica, utvrdili su autori studije objavljene u uglednom časopisu American Journal of Clinical Nutrition. Stoga, za tanki struk i bolje zdravlje valja zamijeniti bijelu rižu smeđom ili napraviti sendvič od integralnog kruha, a ne od bijelog.

jačaju ih Smanjuju li trbušnjaci masno tkivo u području trbuha?

 
Vlakna i cink Pet koraka uz koje ćeš hormone i jajnike dovesti u ravnotežu
 
Hormoni mijenjaju metabolizam, a neke hormonalne promjene pogoduju gomilanju masnoća na kritičnim mjestima. To preoblikovanje tijela češće pogađa žene nego muškarce, a javlja se kao posljedica promjena u metabolizmu tijekom i uoči menopauze. Smanjena proizvodnja spolnog hormona estrogena navodi tijelo da preusmjerava masnoće prema trbuhu. S druge strane, povišen nivo grelina, hormona koji potiče apetit, te snižen nivo leptina, hormona sitosti, uzrokuju povećanu glad i poremećaje spavanja svojstvene perimenopauzi i menopauzi.
 
Hormoni nadbubrežne žlijezde proizvode hormon stresa, ako je žena izložena povećanom stresu ili je naprosto osjetljivija na stres, nadbubrežne žlijezde luče veće količine stresnog hormona kortizola. Taj hormon, osim što donosi osjećaj uzrujanosti i napetosti, potiče taloženje masnoća oko struka.
 
Najbolji trening za ravan trbuh
 
Posjeti missZDRAVA.hr