Većina ljudi sa srčanim bolestima unosi previše soli, pokazalo je novo istraživanje
Od ljudi sa srčanim bolestima, 89 % ih je konzumiralo više od preporučene doze od 1500 mg dnevno. Trenutačne preporuke za maksimalnu količinu natrija dnevno za osobe bez bolesti srca su 2300 mg, što je otprilike jednako žličici kuhinjske soli. Iako je teško znati koliko natrija zapravo unosite, postoje različite strategije za izbjegavanje viška natrija.
Mnogi ljudi unose više od dnevne preporučene količine natrija, osobito oni koji najviše moraju smanjiti unos za zdravlje srca. To je prema novoj studiji, koja je otkrila da osobe s kardiovaskularnim bolestima svakodnevno unose više od dvostruko preporučenih 1500 miligrama (mg) natrija. Prosječna količina natrija koja se konzumira dnevno bila je 3.096 mg, s 89 % sudionika konzumiralo je više od preporučene količine.
Što se događa sa srcem ako konzumirate previše soli?
Kemijski naziv kuhinjske soli je natrijev klorid. Natrij je prirodni mineral koji je u malim količinama neophodan za ljudsko zdravlje. "Natrij pomaže uravnotežiti vodu u vašem tijelu", objasnila je kardiologinja Jayne Morgan, dr. med., klinička direktorica u Piedmont Healthcare Corporation u Atlanti, GA. “Čak podržava pravilan rad mišića i živaca.” (Dr. Morgan nije bila uključena u studiju.) “U medicini postoji izreka: ‘Kamo ode natrij, slijedi voda'”, rekla je za Medical News Today.
“Zbog toga sol povećava volumen krvi u vašem tijelu. Učinak toga je povećanje krvnog tlaka. Povišeni krvni tlak tada tjera vaše srce da radi jače, što vas na kraju dovodi u opasnost od srčanih bolesti”, rekla je dr. Morgan. Dr. Morgan primijetila je da se višak natrija dugo povezivao s otvrdnjavanjem i ukrućenjem arterija i aterosklerozom.