Uvijek se budite s glavoboljom? Evo koji su mogući uzroci

Freepik
Ponekad glavobolja može upućivati na druga zdravstvena stanja.
Vidi originalni članak

Buđenje u hladnoći i mraku nije baš zabavno za početak. Ali ako dan počinjete i sa snažnom glavoboljom, to je daleko od dobrog jutra i početka dobrog dana, piše Huff Post.

NHS kaže da “većina glavobolja nestane sama od sebe i nisu znak nečeg ozbiljnijeg”. Međutim, dr. Nancy Foldvary-Schaefer, liječnica za medicinu spavanja i direktorica Centra za poremećaje spavanja, rekla je: "Ako imate posla s kroničnim glavoboljama ili s glavoboljama koje se pojavljuju čim se probudite, uzrok bi mogao biti poremećaj spavanja.”

Što može uzrokovati glavobolju kad se probudite ujutro?

Prema Medical News Today, čest uzrok je apneja u snu. Apneja u snu je bolest koju karakteriziraju pojave prekida disanja u snu i otežano disanje prilikom spavanja. Stanje se izražava indeksom prekida disanja (APNEA-Hipopnea indeks ili AHI u jednom satu). Uzroci prekida mogu biti u zaprekama u gornjim dišnim putevima, nos, tonzile ( mandule) i ždrijelo (opstruktivna sleep apneja – OSA) ili centralno uzrokovani poremećajem funkcije u produženoj moždini (centralna apneja).

Apneja vas također može učiniti pospanima danju i izazvati glasno hrkanje dok spavate. Treba ju liječiti što je prije moguće jer ovaj poremećaj disanja može uzrokovati niz zdravstvenih komplikacija. Ako se ne liječi, može potaknuti probleme u kontekstu mentalnog zdravlja, dovesti do slabijeg imunološkog sustava, doprinijeti gubitku pamćenja, ali i povećati rizik od visokog krvnog tlaka i zatajenja srca.

"Mislimo da više od polovice ljudi koji pate od apneje u snu ima glavobolje", rekla je dr. Foldvary-Schaefer. “Klasični scenarij je da se osoba svaki dan budi s glavoboljom, koja nestaje unutar četiri sata.”

Bruksizam, koji uključuje škripanje čeljusti dok spavate, također može uzrokovati "tupu glavobolju" kada se probudite, kao i neobjašnjivu bol u uhu.

Nesanica, najuobičajeniji poremećaj spavanja koji uključuje teškoće kod usnivanja, spavanja ili ponovnog usnivanja nakon ranog buđenja, također može uzrokovati tenzijske glavobolje, kaže dr. Foldvary-Schaefer . Nesanica "može otežati spavanje, što može dovesti do više glavobolja."

Depresija i anksioznost, mamurluk, prekomjerno spavanje, dehidracija, migrene i cluster glavobolje drugi su mogući uzroci.

triptani Istraživanje: Jedna skupina lijekova pokazala se najučinkovitija u liječenju akutne migrene

Kada bi trebali posjetiti liječnika zbog jutarnjih glavobolja?

Ako primijetite glavobolju uz druge simptome poput boli u čeljusti, poteškoća sa spavanjem, glasnog hrkanja ili iscrpljenosti, posjetite svog liječnika.

NHS kaže da biste također trebali posjetiti svog liječnika opće prakse ako:

  • Glavobolja vam se stalno vraća.
  • Lijekovi protiv bolova ne pomažu i vaša glavobolja se pogoršava.
  • Imate jaku pulsirajuću bol u prednjem ili bočnom dijelu glave – to bi mogla biti migrena ili, rjeđe, cluster glavobolja.
  • Osjećate mučninu, povraćate i osjećate bol od svjetlosti ili buke.
  • Redovito imate glavobolje prije ili tijekom menstruacije.

Liječnici također savjetuju da vodite dnevnik glavobolja, što može biti korisno u slučaju da potražite liječničku pomoć.

stres i nedostatak sna Znanstvenici otkrili koja dva čimbenika će zasigurno izazvati glavobolju

Posjeti missZDRAVA.hr