Jedan začin koji svakodnevno koristimo može povećati rizik od raka želuca za više od 40 posto

Pexels
Nutricionisti iz Centra za javno zdravstvo na Sveučilištu u Beču otkrili su da ljudi koji su dodavali sol u većinu svojih obroka imaju 41 posto veću vjerojatnost da obole od raka želuca od onih koji su je štedljivo koristili.
Vidi originalni članak

Prethodne studije u Kini, Japanu i Koreji povezale su slanu prehranu s rakom želuca, ali ovo je jedno od prvih koje pokazuje vezu kod ljudi u zapadnim zemljama. Ove starije studije su pokazale su da bi višak soli mogao nagrizati zaštitni omotač na želucu, uzrokujući oštećenje tkiva i dovodeći do kancerogenih mutacija, piše Daily Mail.

Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, dnevno bismo trebali unositi do pet grama soli dnevno (otprilike dva grama natrija). Ali budući da mnoge namirnice sadrže više soli nego što mislimo, unosimo i više nego što bismo trebali - kao nacija prosječno unosimo 11,5 grama soli dnevno, piše Pliva Zdravlje

Možda se čini bezopasnim dodati prstohvat soli za okus, ali stalno pretjerivanje s količinom soli moglo bi biti štetno, napisali su istraživači. Kako bi došli do ovih zaključaka, istraživači Sveučilišta u Beču ispitali su bazu podataka (UK Biobank) od 471.144 odrasle osobe u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Otkriveno je da su u razdoblju od 11 godina ljudi koji konzumiraju više sol imali 41 posto veću vjerojatnost da će razviti rak želuca nego ljudi koji su rijetko dodavali sol u svoje obroke. Čak i kada su eliminirali druge varijable, poput dobi, socioekonomskog statusa i načina života (upotrebe alkohola i duhana), dobili su iste rezultate.

Konzumacija alkohola i pušenje duhana značajno pridonose riziku od razvoja raka želuca, prema Američkom društvu za rak. Ako se rano otkrije, osobe s rakom želuca imaju visoku stopu preživljavanja. Prema američkim Nacionalnim institutima za zdravlje, netko s ranim rakom želuca ima 75 posto veću vjerojatnost da će živjeti pet godina. Ali ako se taj rak proširi, stopa naglo pada na 35 posto. 

Ono što ovu bolest čini opasnom jet to što se simptomi lako mogu predvidjeti. Neki rani simptomi uključuju nadutost, želučane tegobe i probavne smetnje. Dakle, riječ o simptomima koje biste mogli osjetiti nakon što pojedete ljutu hranu ili obilan obrok. 

"Našom studijom želimo podići svijest o negativnim učincima ekstremno visoke konzumacije soli i pružiti osnovu za mjere za prevenciju raka želuca', rekao je profesor Tilman Kühn, jedan od istraživača sa Sveučilišta u Beču koji je pridonio studiji. 

Slana i dimljena hrana loša je za želudac Rak želuca: U kojoj mjeri H. pylori utječe na nastanak i drugi faktori rizika

Posjeti missZDRAVA.hr