Prekomjerna konzumacija ultraprerađene hrane utječe na mišićno tkivo i povećava rizik od osteoartritisa
Ako jedete puno ultraprerađene hrane to može povećati količinu masti u vašem mišićnom tkivu - čak i ako redovito vježbate i ne unosite pretjeran broj kalorija, pokazalo je novo istraživanje, piše Everyday Health.
Povezanost između veće konzumacije ultraprerađene hrane i onoga što se zove masna degeneracija mišićnog tkiva bila je vidljiva čak i nakon što su istraživači uzeli u obzir brojne druge čimbenike koji su mogli utjecati na rezultate studije.
"Ova su otkrića vrijedila bez obzira na energetski sadržaj prehrane (unos kalorija), BMI (indeks tjelesne mase), sociodemografske čimbenike ili razine tjelesne aktivnosti", rekla je autorica studije Zehra Akkaya, dr. med., istraživačica i bivša Fulbrightova stipendistica na odjelu za radiologiju i biomedicinske slike na Kalifornijskom sveučilištu u San Franciscu.
Studija je predstavljena na godišnjem sastanku Radiološkog društva Sjeverne Amerike i još nije objavljena u medicinskom časopisu ili recenzirana, što je proces koji neovisnim stručnjacima obično omogućuje provjeru valjanosti nalaza.
Kako ultraprerađena hrana utječe na mišićno tkivo
Istraživači su obradili podatke gotovo 700 odraslih osoba koje su ispunile upitnike o prehrani i bile podvrgnute magnetskoj rezonanciji (MRI) svojih bedara kako bi procijenili količinu nakupljanja masnoće u mišićnom tkivu. Sudionici su bili u prosjeku stari 60 godina i prema BMI-ju su imali prekomjernu tjelesnu težinu.
Otprilike 40 posto hrane koju su sudionici jeli u prethodnoj godini bila je ultraprerađena — što znači da nije uopće sadržavala ili je sadržavala malo sastojaka iz cjelovite biljne ili životinjske hrane i bila je industrijski prerađena, umjetno aromatizirana ili obojena ili kemijski izmijenjena.
Većina masovno proizvedene hrane može se ultrapreraditi. To može uključivati žitarice za doručak, margarine, pakirane grickalice, hrenovke, bezalkoholna pića i energetska pića, slatkiše i deserte, smrznute pizze, gotova jela i industrijski proizvedeni kruh.
Ljudi čija je prehrana sadržavala najveće količine ultraprerađene hrane imali su znatno više nakupljanja masnoće u mišićnom tkivu bedara od osoba koje su konzumirale najmanje količine ultraprerađene hrane.
Kako bi ilustrirali utjecaj ultraprerađene hrane na kvalitetu mišićnog tkiva, istraživači su podijelili detaljne nalaze dviju sudionica koje su bile pretile. Ultraprerađena hrana činila je 68 posto prehrane jedne žene, a njezino mišićno tkivo sadržavalo je znatno više masti nego mišićno tkivo druge žene, čija je prehrana sadržavala samo 36 posto ultraprerađene hrane.
Višak masnoće u bedrenim mišićima mogao bi povećati rizik od osteoartritisa koljena
Istraživači su primijetili da višak masnoće u mišićnom tkivu bedara može povećati rizik sudionika od osteoartritisa koljena ili degeneracije zglobova koljena koja je češća među ljudima koji imaju prekomjernu težinu ili pretilost.
Iako studija nije bila osmišljena da dokaže može li i kako može konzumacija ultraprerađene hrane izravno utjecati na oštećenja mišića ili bolova u zglobovima, iznenađujuće je da je magnetska rezonanca pronašla dokaze o degeneraciji mišića kod ljudi koji nisu bili stariji i nisu imali osteoartritis, kaže Ali Guermazi, profesor radiologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Bostonu, koji nije bio uključen u novu studiju.
"Kod tih osoba ne bi trebalo biti oštećenja kvalitete mišića", kaže dr. Guermazi.
Za osobe poput sudionika studije koje nemaju druge temeljne uzroke bolova u zglobovima ili osteoartritisa, vjerojatno je da bi smanjenje unosa ultraprerađene hrane moglo smanjiti upalu i poboljšati kvalitetu mišića, kaže David Gimarc, docent radiologije na Sveučilištu Colorado Anschutz Medical Campus, koji nije bio uključen u ovu studiju.
"Razumno je pretpostaviti da se modifikacije prehrane - koje mogu imati posljedične učinke poput smanjena težine, smanjenja pretilosti i poboljšane kvaliteta mišića, mogu odraziti i na stvari kao što su ravnoteža i potpora mišićima preko zglobova – te da doista mogu ublažiti bol", kaže dr. Gimarc.
Za zdravo tijelo usredotočite se na cjelovitu hranu i nemasne proteine
Postoji jasna veza između kvalitete mišićnog tkiva i prehrane, kaže Connie Diekman, savjetnica za hranu i prehranu i bivša predsjednica Akademije za prehranu i dijetetiku, koja nije bila uključena u novu studiju.
"Mišićna masa zahtijeva odgovarajuće kalorije i proteine", kaže Diekman. “Odabir hrane niže nutritivne kvalitete otežat će tijelu održavanje odgovarajuće mišićne mase, što će olakšati taloženje masti u tim mišićima. Slabiji mišići ključni su uzročnici lošeg zdravlja zglobova i bolova.”
Najbolja prehrana za zdrave mišiće uključuje unos puno ugljikohidrata iz cjelovitih žitarica, cjelovitog voća i povrća te proteina iz nemasnih životinjskih izvora uravnoteženih s proteinima biljnog podrijetla poput graha, orašastih plodova i sjemenki, kaže Diekman.
"Kvaliteta mišića u tijelu, zajedno sa zdravljem kostiju, usklađena je s načinom na koji hranimo tijelo", kaže Diekman. "Ako odaberemo manju količinu hranjivih tvari, to će negativno utjecati na zdravlje našeg tijela."