Osim starenja i ovo vrlo lako može biti uzrok smanjenju mozga

Thinkstock
Siva tvar u mozgu se smanjuje ako ljudi ne piju dovoljno vode, što dovodi do otežanog razmišljanja, upozoravaju znanstvenici.
Vidi originalni članak

Istraživanja pokazuju da dehidracija utječe na veličinu mozga, ali i na njegovo normalno funkcioniranje. Stručnjaci tvrde da samo 90 minuta normalnog znojenja može smanjiti mozak kao jedna godina starenja ako se ne konzumira dovoljno vode. Bez dovoljne vode siva tvari u mozgu prisiljena je raditi više kako bi obradila čak i neke jednostavne informacija. Nedostatak dovoljne količine vode tijekom nekoliko tjedana ostavlja ozbiljne tragove na mozgu. Ipak, ne treba paničariti.

Stručnjaci kažu da je dovoljno popiti čašu vode koja mozak brzo vraća u normalno stanje. To ne znači da smiješ dopustiti tijelu da često dehidrira jer će to utjecati na funkcioniranje mozga. "Uočili smo da je voda veoma važna za mozak jer smo vidjeli da se siva materija smanjuje sko nema dovoljno tekućine. Zato je voda neophodna za normalno funkcioniranje mozga, pogotovo ako ste student ili učenik", istaknuo je Matthew Kempton koji je radio na istraživanju.

Dovoljan unos vode sprječava mogućnost nastanka bubrežnih kamenaca

Posjeti missZDRAVA.hr