Nutricionistica upozorava: Uobičajen kuhinjski sastojak može ubrzati nastanak bora – evo kako to spriječiti
Nutricionistica Nicolette Pace ističe kako uobičajeni sastojci iz smočnice—posebno šećer—mogu ubrzati starenje kože oštećujući kolagen i elastin. Preporučuje smanjenje unosa šećera, kombiniranje cjelovitih proteina s namirnicama bogatim vitaminom C te uključivanje voća koje je bogato enzimima - poput đumbira, papaje i ananasa radi bolje probave.
Starenje je prirodan proces, no suvremeni način života može ubrzati njegove vidljive i nevidljive učinke. Kronični stres, loša prehrana i okolišni čimbenici ne ostavljaju tragove samo na koži, već utječu i na probavu, san i mentalnu jasnoću. Dugotrajni stres oštećuje stanice, potiče upalne procese i remeti mehanizme obnove tijela. Iako se starenje ne može potpuno zaustaviti, stručnjaci tvrde da promišljene prehrambene odluke mogu usporiti njegov tijek.
Prema pisanju New York Posta, registrirana dijetetičarka i kuharica Nicolette Pace ističe kako svakodnevne namirnice iz vaše kuhinje mogu pomoći u borbi protiv tri uobičajena znaka stresa i preranog starenja: bora, nadutosti i mentalne magle.
Veza između šećera i bora
Jedan od najzanemarenijih uzročnika starenja kože je šećer. Kako je Pace objasnila za New York Post, pretjeran unos šećera ubrzava proces poznat kao glikacija, pri kojem se molekule šećera vežu za proteine poput kolagena i elastina. Ova reakcija ukrućuje i oštećuje te ključne proteine, što rezultira opuštanjem kože, gubitkom elastičnosti i pojavom bora.
Pace savjetuje da smanjite unos šećera i da cjelovite proteine iz namirnica poput piletine, jaja ili govedine kombinirate s hranom bogatom vitaminom C. Ova kombinacija potiče proizvodnju kolagena i jača strukturne proteine kože, čime se održava čvršći i mlađi izgled. Studije koje navode nutricionisti pokazuju da hrana bogata antioksidansima također usporava proces starenja, dok prehrana bogata rafiniranim šećerima i transmastima ima suprotan učinak.
Namirnice koje ublažavaju nadutost
Stres često negativno utječe na tijelo, a nadutost je jedan od najneugodnijih simptoma. Hrana bogata prirodnim enzimima može olakšati probavne tegobe jer pomaže razgradnji proteina na manje, lakše apsorbirajuće dijelove. Nutricionistica Nicolette Pace ističe tri posebno korisne namirnice: đumbir, koji sadrži enzim zingibain; papaju, bogatu papainom; i ananas, koji sadrži bromelain. Ovi enzimi podržavaju probavu i smanjuju nakupljanje plinova.
Osim toga, celer ima prirodna diuretička svojstva i visok udio vode, što pomaže hidrataciji probavnih tkiva i potiče redovitu stolicu. Nutricionističke studije dosljedno pokazuju da voće bogato enzimima i povrće koje hidratizira poboljšavaju apsorpciju hranjivih tvari i doprinose lakšoj, uravnoteženijoj probavi.
Poboljšajte mentalnu jasnoću uz lutein
Kronični stres može utjecati i na mentalnu jasnoću, uzrokujući tzv. mentalnu maglu koju karakteriziraju zaboravljivost, poteškoće s koncentracijom i usporeno razmišljanje. Pace ističe da hrana bogata luteinom — karotenoidom koji se nalazi u tamnozelenom lisnatom povrću poput špinata i kelja, ali i u mrkvi, batatu, rajčici i dinji — može pozitivno utjecati na kognitivne funkcije. Lutein prelazi krvno-moždanu barijeru i nakuplja se u moždanom tkivu, gdje podržava funkcije poput pamćenja, pažnje i obrade informacija. Istraživanja pokazuju da veći unos luteina pozitivno utječe na povezanost moždanih regija i poboljšava kognitivne reakcije, pomažući umu da ostane oštriji i fokusiraniji.
Pažljivim odabirom prehrane i smanjenjem sastojaka koji pogoršavaju učinke stresa, poput šećera, možete ne samo podržati zdravlje kože, već i poboljšati probavu i mentalnu jasnoću. Jednostavni izbori iz kuhinje, u kombinaciji s hranjivom i uravnoteženom prehranom, mogu imati velik utjecaj na usporavanje vidljivih i nevidljivih znakova starenja.