Kako izbacivanje voća i povrća iz prehrane utječe na tijelo?
Depresija, neugodan tjelesni miris, slabiji vid, samo su neke od stvari koje bi se mogle dogoditi našem umu i tijelu kada bismo prestali jesti voće i povrće. Naime, u povrću i voću ima mnogo važnih nutrijenata koji se ne mogu naći ni u jednoj drugoj hrani, a ako ih se odreknemo, možemo imati brojne neugodne simptome i probleme sa zdravljem, piše BrightSide.
U nastavku pročitaj što se može dogoditi tijelu, ako izbacimo voće i povrće iz svog jelovnika, a umjesto njih konzumiramo samo proteine.
Neugodan miris tijela
Nekoliko je čimbenika koji pridonose mirisu našeg tijela. Baš kao i boja očiju i kose, genetika određuje prirodni miris koji dolazi iz naših uljnih i lojnih žlijezda. No, uz to, hrana koju jedemo ima veliki utjecaj na tjelesni miris. Istraživanje je pokazalo da ljudi koji jedu povrće i voće imaju ugodniji tjelesni miris čak i ako neko vrijeme ne koriste sapune za pranje ili dezodorans.
Probavni problemi
Voće i povrće obiluju vrijednim netopivim vlaknima, a kada je u pitanju zdravlje probavnog sustava, prehrana bogata vlaknima od presudne je važnosti. Takva prehrana pomaže stolici da se glatko kreće kroz crijeva. Konzumacija nedovoljne količine vlakana smatra se jednim od glavnih uzroka zatvora.
Problemi s vidom (posebice po mraku)
Ako ti se vid pogorša, posebno u noćnim uvjetima, to može rezultirati većim rizikom od padova tijekom večernjih sati, a i presudno je za sigurnu vožnju noću. Kako bismo vidjeli predmete u tami, očima je potreban vitamin A koji se može naći u dva oblika: retinol i beta-karoten. Retinol se može naći u jetri bakalara, ribljem ulju i jajima, ali je vrlo toksičan kada ga previše konzumiramo. Suprotno tomu, dok jedemo povrće i voće, nemoguće se predozirati beta-karotenom.
Depresija
Crijeva i mozak su blisko povezani, a uravnotežena prehrana ne samo da može utjecati na izgled našeg tijela nego je neophodna za naše mentalno zdravlje. Prema brojnim istraživanjima, ako prestanemo jesti povrće i voće, možemo imati veći rizik od depresije. U javnosti je prisutno mišljenje da nas depresija tjera da jedemo nezdravu hranu, no treba naglasiti da nezdrava prehrana nije rezultat depresije.
Povišen krvni tlak
Ljudi koji konzumiraju malo ili nimalo voća i povrća izloženi su većem riziku od visokog krvnog tlaka u usporedbi s onima kojima su voće i povrće glavni dio svakodnevne prehrane, pokazuju recentna istraživanja. Upravo stoga, liječnici onima koji imaju visoki tlak preporučuju da se pridržavaju prehrane koja sadrži puno voća i povrća.
Krvni ugrušci
Vitamin C, koji se nalazi u voću, pomaže smanjiti rizik od zgrušavanja krvi pa je tako važan za našu krv i srce.
Problemi s kožom i izraženi podočnjaci
Podočnjake mogu uzrokovati mnogi čimbenici, a među njima je i smanjeni protok krvi. Vitamin K, koji se nalazi u povrću; brokuli, špinatu, kupusu i salati, pomaže srcu da slobodno pumpa krv kroz tijelo i sprječava pojavu tamnih mrlja na koži. Deficit ovog vitamina može dovesti do neujednačenog tona i lošije kvalitete kože.
Problemi sa zubima
Vlakna iz voća i povrća pomažu čišćenju zubi na prirodan način. Nadalje, voće i povrće sadrži vitamine A i C, kao i kalcij, koji čine naše zube jačima i otpornijima.