Gastroenterolog ocjenjuje popularne trendove: Jesu li hladna riža i povremeni post dobri za zdravlje crijeva?

Unsplash+
Gastroenterolog dr. Saurabh Sethi ocjenjuje razne trendove vezane uz zdravlje crijeva – prehrani bogatoj vlaknima dao je ocjenu devet, fermentiranoj hrani deset, dok tzv. čišćenju od parazita samo jedinicu, a komentira i druge popularne navike.
Vidi originalni članak

Zdravlje crijeva jednako je važno kao i fizičko i mentalno zdravlje, jer su ta tri aspekta međusobno povezana. Stanje crijeva utječe na cjelokupno zdravlje, pa tako zdrav probavni sustav znači i zdravije tijelo i um.

U posljednje vrijeme, brojni trendovi vezani uz zdravlje crijeva postali su popularni na društvenim mrežama, a mnogi ih prate naslijepo u želji da poboljšaju svoj crijevni mikrobiom. No, važno je stati i zapitati se – jesu li svi ti trendovi korisni? U video zapisu, dr. Saurabh Sethi, specijalist gastroenterologije i hepatologije, ocijenio je 10 trendova za zdravlje crijeva u 2025. godini, na ljestvici od 1 do 10 (pri čemu 10 označava najveću korist). Saznajte što je rekao:

Hladni krumpir ili riža (Ocjena: 5)

Dr. Sethi dao je ocjenu pet ovom popularnom trendu konzumiranja hladnog krumpira i riže zbog otpornog škroba — vrste škroba koja se ne probavlja u tankom crijevu, već hrani dobre bakterije u debelom crijevu i pomaže zdravlju crijeva.

Dodaci prehrani s L-glutaminom (Ocjena: 6)

Gastroenterolog je L-glutamin suplementima dao ocjenu šest. No, što su zapravo ti dodaci? Prema Medical News Today, niska razina L-glutamina može utjecati na metabolizam i zdravlje crijeva. Zato korištenje ovih dodataka često pomaže u upravljanju sindromom iritabilnog crijeva (IBS). Osim toga, glutamin pomaže ojačati staničnu barijeru koja štiti crijeva od oštećenja.

novi okus kave 'Cloud coffee' - ova popularna ljetna kava obećava puno, no je li zaista zdrava?

Jabučni ocat (Ocjena: 4)

Gastroenterolog je konzumiranju jabučnog octa za zdravlje crijeva dao ocjenu četiri. Mnoge studije sugeriraju konzumiranje jabučnog octa jer djeluje kao probiotik i može unijeti "dobre" bakterije u crijeva. No, prema izvješću klinike Cleveland, većina tih studija je malena i potrebna su dodatna istraživanja kako bi se potvrdile te tvrdnje.

Povremeni post (Ocjena: 7)

Dr. Sethi je povremenom postu dao ocjenu sedam. Prema News-Medical, povremeni post koristi crijevnim bakterijama jer im daje vrijeme za odmor i obnovu, iako je potrebno još istraživanja kako bi se precizno definirale sve njegove prednosti.

Sinbiotici (Ocjena: 8)

Sinbiotici su mješavina prebiotika i probiotika. Dr. Sethi im je dao ocjenu osam. Prema studiji iz 2019. godine, oni pozitivno utječu na tijelo poboljšavajući preživljavanje i aktivnost korisnih mikroorganizama u crijevima, piše HT.

5 do 9 trend Je li rano buđenje dobro za zdravlje? Trend je buditi se u zoru

Mesna dijeta (Ocjena: 3)

Gastroenterolog s Harvarda dao je mesnoj dijeti ocjenu tri na svojoj listi.

Čajevi za detoksikaciju (Ocjena: 2)

Dr. Sethi dao je čajevima za detoksikaciju ocjenu dva. Prema njegovim riječima, trendovi s detoks čajevima su pretjerano hvaljeni i imaju minimalnu korist za zdravlje crijeva.

Čišćenje od parazita (Ocjena: 1)

Dr. Sethi dao je čišćenju od parazita ocjenu jedan. Prema riječima gastroenterologa, nema dokaza da redovito čišćenje od parazita koristi zdravlju crijeva. Što je čišćenje od parazita? Prema izvještaju WebMD-a, čišćenje od parazita tvrdi da kombinacija dodataka prehrani i dijete može ukloniti parazite iz tijela. Ipak, nema dokaza da takve metode djeluju, a neke čak mogu izazvati opasne nuspojave.

opasan trend Novi viralni zdravstveni trend koji vole i mnogi slavni mogao bi biti opasan i uzrokovati gušenje

Prehrana bogata vlaknima (Ocjena: 9)

Prehrana bogata vlaknima sastoji se od voća, mahunarki i sjemenki. Prema dr. Sethiju, takva prehrana zaslužuje ocjenu devet. Prema Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH), vlakna su korisna jer ih crijevna mikrobiota fermentira, pri čemu nastaju korisni mikrobiološki metaboliti.

Fermentirana hrana (Ocjena: 10)

Na kraju, najvišu ocjenu (10) dao je fermentiranoj hrani. Neki primjeri fermentirane hrane su kefir i jogurt.

fokus na hranjive tvari 9 trendova u prehrani i zdravlju koje bismo mogli očekivati u 2025. godini

Posjeti missZDRAVA.hr