Estrogen: Tajni ženski recept za dugovječnost

Unsplash+
Jedan ključni čimbenik koji značajno utječe na zdravlje—posebno kod žena—je pomalo zanemaren: estrogen.
Vidi originalni članak

Nedavna istraživanja pokazala su da estrogen, hormon koji se dugo povezuje s reproduktivnim zdravljem, igra ključnu ulogu u raznim fiziološkim procesima koji utječu na dugovječnost. Ispostavilo se da estrogen ima zaštitne učinke koji uključuju regulaciju antioksidansa i gena povezanih s dugovječnošću, piše Forbes.

Biološka dob usredotočuje se na to koliko dobro vaše tijelo funkcionira umjesto na to koliko ste stari kronološki. Pad hormona estrogena koji se prirodno događa tijekom menopauze jedan je od mnogih čimbenika koji mogu ubrzati biološko starenje kod žena, čineći ih starijima od njihovih kronoloških godina, kaže koautor nove studije Yufan Liu s Capital Medical University u Pekingu.

"Budući da estrogen ima zaštitne učinke na različite tjelesne sustave, pad razine estrogena tijekom menopauze bi ubrzao biološko starenje", rekao je Liu za Everyday Health. Studija sugerira da bi hormonska nadomjesna terapija (HNT) mogla pomoći u usporavanju, potencijalno usporiti funkcionalno pogoršanje, spriječiti ozbiljne bolesti i poboljšati dugovječnost, dodaje Liu.

terapiju je najbolje započeti nakon 50. Hormonska terapija mogla bi usporiti biološko starenje kod starijih žena

Zdravlje srca i estrogen

Jedna od najznačajnijih uloga estrogena je njegova zaštita zdravlja srca. Pomaže u kontroli razine kolesterola i smanjuje nakupljanje masti u arterijama. Zbog toga žene u predmenopauzi općenito imaju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti nego muškarci iste dobi. Međutim, ova prednost je kratkotrajna. Kada razina estrogena padne tijekom menopauze, rizik od razvoja koronarne bolesti srca, srčanog i moždanog udara naglo raste. Prema The British Heart Foundation, žene u postmenopauzi suočavaju se sa "značajno" većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti u usporedbi s muškarcima.

Zdravlje kostiju i estrogen

Estrogen također igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju. Studija objavljena u Science Directu pokazuje da je estrogen ključni regulator metabolizma kostiju – procesa u kojem se kost formira i razgrađuje. Kako razina estrogena opada tijekom menopauze, mnoge žene razvijaju osteoporozu, stanje u kojem kosti postaju porozne, slabe i sklone lomovima. Endocrine Society navodi da je menopauza vodeći uzrok osteoporoze kod žena.

menopauza Hormonska nadomjesna terapija u menopauzi ne štiti mozak i ne može smanjiti rizik od demencije

Funkcija mozga i estrogen

Zanimljivo je da je estrogen također uključen u održavanje kognitivnog zdravlja. Kako razina estrogena pada, žene često doživljavaju promjene u radu mozga, obrascima spavanja i raspoloženju. Istraživanja u National Library of Medicine povezuju estrogen s cerebralnim protokom krvi, što je ključno za energiju mozga. Pad estrogena također je povezan s neuropsihijatrijskim poremećajima, uključujući Alzheimerovu bolest.

Estrogen i imunološki sustav

Estrogen ima snažan utjecaj na imunološki sustav. Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Endocrine Reviews otkrili su da je deregulacija estrogena povezana s autoimunim bolestima i određenim vrstama raka. Estrogen modulira imunološke stanice, pomažući tijelu da se obrani od patogena i proizvede antitijela. Međutim, kada se estrogen prekomjerno proizvodi, to može dovesti do autoimunih bolesti, poput lupusa ili multiple skleroze, koje su češće kod žena.

dr. radončić objašnjava Je li u menopauzi dobro uzimati estrogen kako bi koža ostala zategnutija?

Uloga hormonske nadomjesne terapije (HNT)

Kako bi iskoristile dobrobiti estrogena, mnoge se žene odlučuju za hormonsku nadomjesnu terapiju (HNT), koja nadoknađuje padajuće razine estrogena tijekom menopauze. Studija objavljena u National Library of Medicine otkrila je da je HNT najučinkovitija kada se s njom započne kod žena mlađih od 60 godina ili blizu početka menopauze. Uz odgovarajuće vrijeme, HNT može ublažiti rizike povezane sa starenjem, kao što su kardiovaskularne bolesti i ukupna smrtnost.

Unatoč zabrinutosti o potencijalnim rizicima, uključujući rak dojke i druga stanja, istraživanja sugeriraju da su ti rizici rijetki i da nisu isključivo vezani za HNT u usporedbi s drugim lijekovima. Studija naglašava važnost personaliziranja HNT-a i osiguravanja da ga nadziru liječnici kako bi se postigli optimalni rezultati.

Kako poboljšati kvalitetu života? Hormonska terapija u menopauzi - tko je treba izbjegavati?

Uloga estrogena u dugovječnosti ključno je područje istraživanja koje ima značajne implikacije i za žene i za muškarce. Iskorištavanjem njegovih zaštitnih učinaka na srce, kosti, mozak i imunološki sustav, postoji potencijal za otkrivanje novih putove za zdravije starenje. Razumijevanje utjecaja estrogena ne samo da poboljšava naše znanje o zdravlju žena, već također poziva na istraživanje kako hormonalno zdravlje utječe na muškarce.

Budući da interes za dugovječnost raste, bitno je pozabaviti se jedinstvenim zdravstvenim izazovima s kojima se oba spola suočavaju. Za žene to uključuje stanja povezana s hormonalnim promjenama, kao što je menopauza, koja može utjecati na opću dobrobit i dugovječnost. Za muškarce čimbenici poput razine testosterona, kardiovaskularnog zdravlja i metaboličkih stanja igraju ključnu ulogu u procesu starenja.

Financiranjem istraživanja dugovječnosti i inovacijama mogu se unaprijediti rješenja koja će koristiti i ženama i muškarcima. Ovaj dvostruki pristup omogućuje da se prilagode intervencije koje uzimaju u obzir zdravstvene potrebe specifične za spol, u konačnici potičući sveobuhvatnije razumijevanje starenja.

Dobro je znati kod odabira terapije Estrogen koji se uzima oralno povećava rizik hipertenzije više od drugih oblika

Posjeti missZDRAVA.hr