5 razloga zašto ti se grče prsti na nogama i kako si pomoći

Guliver/Shutterstock
Možeš ih prepoznati po čudnom osjećaju trzanja ili nekontroliranom izvijanju prstiju, a većinom su neugodni grčevi u prstima rješivi prirodnim putem ili malim promjenama životnog stila. Prevention ti donosi razloge i načine liječenja tih grčeva.
Vidi originalni članak

"Uglavnom su znak da pretjeruješ s određenim aktivnostima", kaže Charles Kim, specijalist mišićno-koštane rehabilitacija na njujorškoj Langone's Rusk Rehabilitation. "Ali, ako osjećaš da ti se grčevi pogoršavaju i ne popuštaju, trebala bi svakako popričati s liječnikom", dodaje. 

Učestalo grčenje stopala moglo bi signalizirati skriveno zdravstveno stanje koje uključuje probleme s cirkulacijom ili centralnim živčanim sustavom pa posjeti svoga liječnika ako ti grčevi počnu svakodnevno smetati.

stopala trening Razlozi zbog kojih te bole stopala nakon treninga

stopala Kako spriječiti neugodno znojenje stopala ljeti?

...pušači završavaju svoju priču puno ranije nego bi trebali. Saznaj kako se riješiti navike i neka ovo bude prvi dan tvog boljeg života...

Uzroci

Grčevi u nožnim prstima imaju više uzroka, ali pretjerano korištenje, dehidracija i manjak minerala (pogotovo kalija, kalcija i magnezija) najčešći su krivci, prema Kim. 

Kada vježbaš, iznojiš minerale koji su potrebni tvoji mišićima, a taj gubitak uzrokuje mišićne kontrakcije koje nazivamo grčevi.

"Ako si dugo trčala i ili se pretrenirala, grčevi u nožnim prstima su tvoji mišići koji ti govore da smanjiš tempo jer ne mogu više podnijeti toliko opterećenje", objašnjava Kim.

Starost je također jedan od elemenata koji pogoduje grčevima - često se počnu pojavljivati nakon pedesete kada kosti gube kalcij, a mišići elastičnost.

Mogu se javiti i zbog smanjenog protoka krvi od uske obuće

Liječenje

Nažalost, ne postoji način kako magično izliječiti grčeve u prstima. A istraživanja su pokazala i kako dodaci prehrani poput magnezija ne pomažu značajno. 

Na svu sreću, možeš smanjiti i prevenirati grčeve u prstima, u slučaju da oni nisu simptomi neke druge, skrivene bolesti. Postoje 4 načina:

Udobne cipele: vrlo je bitno pronaći odgovarajuću obuću koja paše jedinstvenim mehanizmima tvoga tijela, kaže dr. Phyllis Ragley. Cipele ne smiju biti niti previše uske niti previše opuštene oko stopala, a trebala bi se i 'prebaciti' na ravne cipele ako hodaš u petama

Hidratacija: ovo je esencijalan korak u prevenciji grčeva, kaže Kim. Preporučuje vraćanje elektrolita natrag u organizam nakon treninga s nekim izotonikom te unositi hranu s visokim udjelom kalija i kalcija.

Umjereno vježbanje: vježbaš li previše, malo smanji - mogla bi preopterećivati mišiće s nepotrebnim stresom, a ako ne vježbaš dovoljno, pokreni se! Sjedilački način života potiče atrofiranje mišića i smanjuje cirkulaciju. 

Redovito istezanje: Ragely preporučuje istezanje bez opterećenja poput pomicanja prstiju, širenja i istezanja stopala naprijed - nazad, Krucijalno je da, kako starimo, nježno vježbamo i pomičemo stopala kako bi održali njihovu fleksibilnost i pokretnost. Kaže kako će dodatno pomoći masaža i tople kupke za stopala. 

Ljeto u japankama šteti stopalima?

Posjeti missZDRAVA.hr