Liječnici upozoravaju na posljedice novog trenda - "edging" tehnike - koja navodno "pojačava orgazme"

Freepik
Seksualno zadovoljstvo dokazano smanjuje stres, pomaže vam da zaspite i čak poboljšava vaše raspoloženje.
Vidi originalni članak

Ali jedna nekonvencionalna tehnika "samozadovoljstva" mogla bi kod muškarca povećati rizik od erektilne disfunkcije, upozoravaju liječnici, piše Daily Mail.

Na TikToku pojavili su se videozapisi koji daju upute korisnicima kako da vježbaju "edging" tehniku i privukli su milijune pregleda, a sličan je interes za ovom metodom među korisnicima Instagrama.

Metoda uključuje pojačavanje seksualnog zadovoljstva do trenutaka prije točke orgazma, a zatim zaustavljanje i ponovno započinjanje seksualnog odnosa.

svjetski dan ženskog orgazma Višestruki orgazmi - sve što biste možda htjeli znati

Zagovornici tvrde da ima višestruku korist; ne samo da "pojačava"orgazme, nego neki kažu da može i pomoći muškarcima da dulje izdrže u spavaćoj sobi. Međutim, stručnjaci su sada izdali oštro zdravstveno upozorenje protiv toga.

"Ova tehnika u biti omogućuje pojedincima da uživaju u većem uzbuđenju prije vrhunca", rekao je dr. Donald Grant, liječnik opće prakse i viši klinički savjetnik u The Independent Pharmacy. Međutim, on objašnjava da odgađanje orgazma također može imati negativan utjecaj na erektilnu funkciju.

Dr. Grant objašnjava da se naše tijelo brzo navikne na naše navike, uključujući i one povezane sa seksom i masturbacijom. Kao rezultat toga, dugotrajna upotreba tehnike "edging" može učiniti tijelo desenzibiliziranim za normalan spolni odnos ili za tehnike masturbacije i zahtijevati odgođeno zadovoljstvo kako bi se postigao vrhunac.

"Ovo može imati trajan utjecaj na sposobnost muškaraca da održe stimulaciju, otežavajući postizanje ili održavanje erekcije — što je uobičajeni znak erektilne disfunkcije koji može zahtijevati liječenje", rekao je dr. Grant.

Super orgazmi 5 načina kako muškarac može pomoći ženi u postizanju orgazma

Također postoji povećan rizik od ozljeda trenja, kao i mogućnost poderotina u genitalnom području zbog "pretjerane stimulacije". Upozorava da sprječavanje orgazma može dovesti i do napetosti testisa, poznate i kao "blue balls" ili epididimalne hipertenzije koja se odnosi na bol u skrotumu ili osjećaj težine nakon dugotrajnog seksualnog uzbuđenja bez orgazma i ejakulacije. Znači, kada erekcija traje dulje vrijeme bez orgazma, to može uzrokovati bol i nelagodu.

Bol i nelagodu uzrokuje pritisak koji se povećava u epididimisu — koji je zavojita cijev koja spaja mjesto proizvodnje sperme. Pritisak može uzrokovati začepljenje krvnih žila oko epididimisa dajući području plavkasto-sivu nijansu. Iako kratkoročno može biti neugodno, stanje ne uzrokuje dugotrajne posljedice i može se riješiti dopuštanjem ejakulacije, prema Lloyds Pharmacy. 

"Općenito, kao i kod svake tehnike masturbacije ili seksualne aktivnosti, postoji niz rizika kojih morate biti svjesni", rekao je dr. Grant.

"Preporučam da kontrolirate učestalost korištenja ove tehnike i kombinirate je s normalnim spolnim odnosom i tehnikama masturbacije kako biste se zaštitili od desenzibilizacije. Zbog povećanog rizika od ozljeda, također je važno koristiti lubrikante kako biste izbjegli suhu kožu i trenje", savjetovao je Grant.

samo dišite Jednostavan način kojim možete doživjeti bolji orgazam, a ne uključuje komplicirane poze

Posjeti missZDRAVA.hr