Znate li što je zajedničko kelju, kakao prahu i pistaciji?
Usprkos tome što ne postoji službena znanstvena definicija superhrane kao takve, ove namirnice su definitivno prepune zdravih hranjivih tvari, a njihovi blagotvorni učinci poznati su još od davnih vremena. Mnoge od njih još odmalena poznajemo kao zdravu hranu, no neke će te možda i iznenaditi.
Kelj
Ovo je jedna od onih namirnica s kojom su nam roditelji od malih nogu dosađivali kako je zdrava i prisiljavali nas da pojedemo svaki komad s tanjura, a mi nismo mogli podnijeti njen miris. Kelj je zapravo podcijenjena namirnica prepuna hranjivih tvari, koje između ostalog sadrže sumpor, odakle i dolazi prepoznatljiv miris kelja. Sumpor igra ulogu u jako puno procesa u našim tijelima, a pogotovo u metabolizmu, gdje je prisutan u inzulinu, jednom od naših najbitnijih hormona. Nedavna istraživanja pokazuju kako kelj sadrži i hranjive tvari poput glukozinolata i folata koje mogu smanjiti mogućnost pojave raznih vrsta raka, uključujući i rak dojke ili rak jajnika.
Šipak
Istraživanja su pokazala kako antioksidativna i protuupalna svojstva šipka mogu pomoći kod određenih srčanih tegoba, poput visokog kolesterola ili krvnog tlaka, pa čak i smanjiti rizik od srčanog udara. Naime, antioksidanti kojih je šipak pun sprečavaju nakupljanje masnih naslaga unutar i okolo naših arterija. Također, šipak sadrži i veliku količinu vlakana esencijalnih za zdravlje probavnog sustava. Povrh svega, šipak je jednostavno prefin, stoga ne vidimo nijedan razlog zašto idući put u Kauflandu umjesto primjerice nezdravih gumenih bombona ne bi uzela upravo njega.
Kakao prah
Kakao prah sadrži flavonoide koji snižavaju krvni tlak i poboljšavaju protok krvi do mozga i srca. Baš kao i čokolada, kakao prah može imati antidepresivne učinke. Naime, kakao sadrži supstancu feniletilamin - prirodni antidepresiv koji u mozgu djeluje kao neuroprijenosnik koji podiže raspoloženje. Stoga nije ni čudo da uz najtužnije filmove najčešće posežemo baš za čokoladom.
Kefir
Da, ako u pekari uz burek uzmeš i kefir, tehnički si uzela superfood (plus burek). Kefir su još prije nekoliko tisuća godina otkrili nomadski narodi Kavkaza, a smatrali su ga božanskim poklonom proroka Muhameda. Jedan je od najpoznatijih probiotika, prepun dobrih bakterija koje hrane crijevnu floru. Osim toga, hranjive tvari poput biotina i folata koje sadrži jačaju imunitet, dok vitamin K2 jača kosti i usporava bolesti poput osteoporoze.
Češnjak
Afrodizijak, lijek, ubojica vampira, pa čak i valuta - češnjak je kroz povijest imao zaista mnogo načina upotrebe. Češnjak sadrži vitamine C i B6, mangan, selen i mnoge druge antioksidanse. Istraživanja su pokazala kako bi češnjak mogao biti odličan saveznik u borbi protiv visokog krvnog tlaka, kao i nekoliko vrsta kardiovaskularnih bolesti i raka. Osim toga, poznat je i kao dobar probiotik, koji povoljno utječe na zdravlje naše crijevne flore.
Pistacija
Ova popularna grickalica prepuna je proteina i prirodnih vlakana koji mu daju onaj karakterističan zemljani okus i hrskavu teksturu. Usto je i pravi zaštitnik srca, jer sadrži vitamin B6 koji dokazano smanjuje rizik od srčanih bolesti, a osim što gotovo uopće nema kolesterola, istraživanje Archives od Internal Medicine utvrdilo je da može i značajno smanjiti razinu kolesterola u tijelu. Kao da sve to nije dovoljno, šaka ovih sjemenki sadrži gotovo jednaku količinu kalija kao i jedna manja banana. Stoga, kad ćeš drugi put uživati u najdražoj seriji ili utakmici, zaboravi na čips i posegni za ovom superhranom.
Sve ove namirnice zapravo su vrlo pristupačne i možeš ih pronaći u lokalnom supermarketu, a neke sigurno već i koristiš u svakodnevnoj prehrani. Stoga, probaj u nju uvrstiti i one koje inače možda i ne koristiš i iznenadit ćeš se njihovim utjecajem na tvoje zdravlje.