Zdravstveni razlozi zbog kojih ne bi smjela jesti vruću hranu
Jesu li mikrovalne pećnice opasne?
Znanstvenici su utvrdili da se prilikom pretjeranog zagrijavanja hrane uništavaju vitamini, mineralni sastojci, mikroelementi, enzimi i bioaktivne tvari, da se bjelančevine mijenjaju, a aroma-sastojci gube.
Prednosti i nedostaci: Zamrznuta vs. svježa hrana
Razlog prijevremenog starenja organizma
AGE-tvari koje nastaju pri kuhanju na visokim temperaturama, vezuju se u tijelu za proteine, fosfolipide i za materiju DNS (dezoksiribonukleinska kiselina) unutar stanične jezgre i prodiru u najrazličitija tkiva u organizmu. Tamo čine štetu tako što slabe izmjenu tvari između stanica, povećavaju LDL-kolesterol, potiču prijevremenu arterosklerozu i slabe srce i krvotok. To je uvod u prijevremeno starenje organizma.
Dobra vijest: Na sveučilištu u Mannheimu su znanstvenici utvrdili da se s vitaminom E, vitaminom B1 i folnom kiselinom kao dodacima hrani, akutni učinci ovog otrova mogu spriječiti. Najvažnije saznanje je da namirnice treba spremati pretežno na niskim temperaturama, bolje je dinstati, kuhati na pari nego ga kuhati u vodi ili peći.
Stir fry – tehnika brzog prženja koja čuva hranjive tvari i savjeti J. Olivera