Sirova torta s kremom od jagoda

shutterstock
Gotova u tren oka, zdrava i veganska. Od orašastih plodova i jagoda, ovaj recept dobitna je kombinacija za lagani i proljetni desert.
Vidi originalni članak

Sastojci za koru:

  • 60 g orašastih plodova
  • 50 g bademovog brašna
  • 2 suhe datulje
  • 1 žličica cimeta
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • sol, po ukusu

Sastojci za kremu:

  • 260 g indijskih oraščića
  • hladna voda, za namakanje
  • 120 ml kokosovog mlijeka u konzervi 
  • 2 žlice svježeg limunovog soka
  • 60 ml otopljenog kokosovog ulja
  • 55 ml javorovog sirupa
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 75 g svježih ili smrznutih jagoda
  • jagode za ukrašavanje

Priprema:

  1. Stavite indijske oraščiće u zdjelu i prekrijte ih hladnom vodom. Pustite da se natapaju najmanje 4 sata ili preko noći dok ne omekšaju.
  2. Napravite koru: Koristeći procesor za hranu, umutite pekane, bademovo brašno, datulje, cimet, kokosovo ulje i prstohvat soli. Pekani se moraju u potpunosti raspasti na mrvice, a smjesa se mora početi lijepiti. 
  3. Prebacite dobivenu smjesu za koru u prethodno podmazanu podlogu obloženu masnim papirom. Prstima pritisnite smjesu za koru u dno posude u ravnomjernom sloju.
  4. Napravite punjenje: Iscijedite indijske oraščiće i stavite ih u blender. Dodajte kokosovo mlijeko, limunov sok, kokosovo ulje, javorov sirup i vaniliju. Miksajte dok ne dobijete sasvim glatku smjesu, oko 5 do 7 minuta.
  5. Otprilike ⅔ dobivenog nadjeva prelijte preko kore. Lopaticom nježno rasporedite smjesu, a zatim uzmite kalup ili posudu u kojoj pripremate kolač i lagano ga stresite ili podignite s pulta kako bi smjesa sama sjela na svoje mjesto.
  6. Stavite u zamrzivač za vrijeme dok pripremate jagode i ostatak kreme, na 10ak minuta.
  7. Dodajte jagode u preostalu smjesu kreme i uključite procesor hrane dok ponovno ne dobijete glatku smjesu. 
  8. Preko prvog sloja premažite nadjev od jagoda. Lopaticom ga poravnajte i ponovno ga podignite i lagano protresite. 
  9. Tortu ukrasite jagodama.
  10. Zatim ponovno zamrznite, na najmanje četiri sata.
  11. Prije posluživanja, pustite da 10 minuta odstoji na sobnoj temperaturi.

Kandidat za omiljeni kolač Tart od badema i jagoda s kremom od vanilije

Nutritivne vrijednosti za jedno serviranje:

  • Kalorija: 274 kcal
  • Masnoća: 21 g
  • Ugljikohidrati: 18 g
  • Vlakna: 3 g
  • Šećer: 9 g
  • Protein: 6 g
Posjeti missZDRAVA.hr