Veća opasnost od trovanja hranom pri konzumaciji fermentiranih kobasica

Guliver/Shutterstock
Ostaci antibiotika u mesu mogu uništiti ''dobre'' bakterije koje se dodaju prilikom proizvodnji salama dok su one ''loše' bakterije otporne.
Vidi originalni članak

Bakterije mliječno - kiselog vrenja dodaju se u određene proizvode od mesa kako bi fermentacijom stvarale mliječnu kiselinu, a time nepovoljne uvjete za rast i razvoj patogenih bakterija. No, ukoliko u mesu zaostanu antibiotici korišteni prilikom uzgoja, oni će ubiti bakterije mliječno – kiselog vrenja i na taj način omogućiti patogenima poput salmonele i E. coli da rastu. 

Istraživanje znanstvenika iz Kopenhagena otkrilo je kako i niska razina zaostalih antibiotika, dozvoljena zakonom u SAD-u i Europskoj uniji može naštetiti 'dobrim' bakterijama.  Antibiotici iz mesa su vjerojatno razlog zašto ponekad unatoč dobroj proizvodnoj praksi može doći do trovanja hranom uzrokovanog konzumacijom fermentiranih kobasica

Simptomi infekcije salmonelom i namirnice koje pomažu u liječenju

Posjeti missZDRAVA.hr