Stručnjakinja za prehranu otkriva hranu koju ne smijete kombinirati sa šalicom čaja
Ako odlučite popiti svoju šalicu čaja uz ručak, večeru ili određene međuobroke, upoznajte se i s malo poznatim zdravstvenim rizicima koji prate ovu naviku. Poznato je da kemikalije u tim toplim napitcima sprječavaju tijelo da apsorbira željezo — mineral koji je vitalan za prijenos kisika po tijelu, jer nam daje energiju i jača imunološki sustav, piše Daily Mail.
"Ako uz obrok uvijek pijete čaj, mogli biste postati anemični", rekla je gospođa Grayson za The Mirror. Dodala je da je rizik od anemije - ozbiljnog nedostatka željeza - posebno visok ako ste žena koja ima menstruaciju.
Hrana koja je "veliko NE" uz čaj i kavu uključuje obroke bogate željezom poput odreska i pečene govedine, kao i zeleno povrće poput špinata, brokule i kelja. Studije su otkrile da brojne kemikalije u čaju i kavi mogu blokirati apsorpciju željeza, uključujući polifenole, za koje se smatra da štite od upala.
Osim u čaju i kavi, polifenoli se također nalaze u hrani poput voća, povrća i začina — iako u mnogo nižim količinama. Tanini, koji se također nalaze u vinu, kao i oksalati, također su poznati po svom učinku blokiranja željeza.
Smatra se da oko osam posto žena u Velikoj Britaniji, gdje je ispijanje čaja gotovo pa obavezno, ima anemiju zbog nedostatka željeza, a oko tri posto muškaraca. Simptomi mogu biti iscrpljujući; uključujući ekstremnu slabost, gubitak kose i ponavljajuće infekcije.
Gospođa Grayson upozorila je i na druge "pogreške tijekom obroka" koje mogu imati štetan utjecaj na naše zdravlje. Naprimjer, ona savjetuje onima sa slabim apetitom koji žele dobiti na težini ili mišićima da se suzdrže od pijenja previše tekućine uz obroke.
"Prisutnost tekućine u želucu zapravo može smanjiti količinu hrane koju možete pojesti", kaže ona. "Dakle, ako ste netko tko ima slab apetit, uzmite samo gutljaj vode, ako je potrebno, ne više, i to će vam pomoći da pojedete normalniju količinu hrane", dodala je.
Promjena vrste salate koju jedete također može pomoći u ublažavanju probavnih smetnji nakon obroka. Gospođa Grayson kaže da gorko lišće, poput rukole i cikorije, potiče proces probave i može pomoći tijelu da se pripremi da u potpunosti probavi hranu koju jedemo.
Ostali savjeti uključuju jedenje najkasnije tri sata prije odlaska u krevet i suzdržavanje od ležanja nakon obroka kako biste izbjegli simptome refluksa.
Štoviše, sjedenje za stolom, umjesto na sofi, olakšava probavnom sustavu razgradnju hrane i smanjuje rizik od probavnih smetnji, kaže gospođa Grayson.