Sočan kolač sa zdravim sastojcima za velike i male
Recept za sočne kocke s heljdom, rogačem i čokoladom poslala je kolumnistica portala missGASTRO Andrea Cukrov, a mi ga prenosimo.
Heljdi sam dala nekoliko šansi, ali neku simpatiju prema njoj nikako nisam uspijevala naći. Mislila sam da je problem samo u meni, a onda je Maja, autorica bloga Provereni recepti, krenula sa svojim ciklusom postova o heljdi. Odmah mi je laknulo kad sam vidjela da i nju kod heljdinog brašna muče iste stvari kao i mene. Ipak nisam nakrivo nasađena i problem je u tom brašnu, a ne u mojim okusnim pupoljcima.
Maja mi je otkrila jednu veliku stvar, a to je da heljdino brašno ima puno blaži okus ako ga samostalno samelješ iz zrna. Svi njeni recepti iz ciklusa o heljdi mi se sviđaju, ali posebno mi je zapeo za oko kolač od rogača i heljde. Inspirirao me njen recept, ali sam ga izmijenila kako bi bio i vegan friendly. Nisam koristila rafinirani šećer već kokosov i izbacila sam jaje, a za glazuru sam koristila moju novu omiljenu kombinaciju kokosovog ulja i sirovog kakao praha. Eto i moje verzije u nastavku....
Sastojci
- 100 g sirove heljde samljevene u brašno
- 50 g mljevenog rogača
- 80 g kokosovog šećera
- 150 g mljevenih oraha
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica ribanog đumbira
- prstohvat soli
- 500 g pirea od jabuka
- 1 žličica chia sjemenki
- 1 žlica psilijuma u prahu
- 1 žlica limunovog soka
Za glazuru
- 30 g kokosovog ulja
- 2 pune žlice sirovog kakao praha
Postupak
Za tijesto
- Pomiješaj mljevenu heljdu s rogačem, šećerom i orasima pa dodaj i sodu, cimet, đumbir i prstohvat soli.
- U drugoj posudi pomiješaj pire od jabuka s chia sjemenkama i psilijumom.
- Dodaj mješavinu s jabukama suhim sastojcima, sve nježno promiješaj da se sastojci prožmu te na kraju umiješaj limunov sok. Prebaci smjesu u mali pravokutni kalup za pečenje, poravnaj te peci u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 30 minuta.
- Pečeni kolač dobro ohladi.
- Nad parom otopi kokosovo ulje, pa u njega umiješaj kakao prah.
- Ovom smjesom odmah prelij ohlađeni kolač.
- Ostavi u hladnjaku kako bi se glazura stisnula pa posluži.
- Usput baci oko na blog Cukar i pronađi inspiraciju za sljedeći kulinarski eksperiment.