Proteinske tortilje bez jaja, mekane savitljive i ukusne
Tortilje od bademovog brašna ukusne su mekane, fleksibilne keto (s niskom razinom ugljikohidrata). Ako si na proteinskoj dijeti i nedostaju ti ugljikohidrati ove tortilje će te jako razveseliti.
Sastojci za 4 tortilje:
- šalica bademova prašna (120 g)
- 3 žlice psilijuma (24 g)
- 1/4 čajne žlice soli
- 1/2 žlice maslinova ulja
- 1/2 šalice mlaku vode
Začini:
su neobavezni, ali ako si otvorena za neke druge okuse dodaj prah češnjaka i i mljevenog kumina. Drugi začini koje možeš koristiti su dimljena paprika, kurkuma, sušeni origano. Začine u tortilji možeš kombinirati ovisno o tome što ćeš u nju zamotati, pa ako će to biti nešto talijansko koristi origano, kurkumu za indijska punjenja i papriku ili kumin za meksička jela. Omjer začina možeš svesti na 1/4 čajne žlice.
Priprema:
- U posudu dodajte sve suhe sastojke: brašno od badema, psilijuma, sol i začine.
- U suhe sastojke dodaj mlaku vodu i ulje.
- Prvo pomiješaj sve sastojke s kuhačom a kada se pođu sjedinjavati, mijesi tijesto rukama.
- Oblikuj četiri loptice (bit će čvrste strukture).
- Stavi prvu lopticu tijesta između dva komada papira za pečenje.
- Oblikuj tijesto valjkom i pazi da ti tijesto ne bude pretanko.
- Nježno skinite gornji sloj papira za pečenje.
- Ako želiš oblikovati okruglu tortilju, upotrijebite poklopac lonca, stavite ga na tijesto i pomoću noža izreži rubove, a ostatak tijesta ukloni.
- Pripremi i zagrij teflonsku tavu koja nije ljepljiva na srednje jakoj vatri.
- Prevrni tortilju na tavu i potom odstrani donji sloj papira (budi oprezna, ako je tava previše vruća, tortilja se lomi.)
- Peci tortilju 2 do 3 minute i zatim je okreni na drugu strani i peci minutu do dvije. (Pazi da ti se ne prepeku jer onda postoji opasnost od lomljenja). Najbolje ju je prestati peći kada je još mekana u sredini.
- Posluži uz punjenje po svom izboru ili kao kruh uz neka jela primjerice indijska.
Čuvanje:
Mogu se čuvati do 4 dana u hladnjaku. Stavi ih na tanjur i pokrij plastičnom folijom kako bi izbjegla isušivanje. Zagrije 1 do 2 minute na vrućoj tavi. Ako se odlučiš na zamrzavanje, možeš ih čuvati do 2 mjeseca.
Nutritivne vrijednosti:
1 tortilja
- Kalorije: 40 kcal
- Ugljikohidrati: 3, 5 g, od toga vlakna 3.1 g, od toga šećer 0, 1 g
- Proteini: 0, 3 g
- Masti: 2, 1 g
Izvor: Sweet as Honey, Simple Clean Eating Recipes