Pjenasta kajgana s čak 30 g proteina i manje od 300 kalorija
Iako je kajgana sama po sebi zapravo zdravo jelo, često se poslužuje uz ne baš tako zdrave dodatke. Ovo popularno jelo prirodno obiluje vitaminom B2 i vitaminom D, no često se poslužuje sa slaninom koja obiluje zasićenim mastima. Poznato je da prekomjeran unos zasićenih masti može podići razinu „lošeg” ili LDL kolesterola u krvi, a to može povećati rizik za srčane bolesti i moždani udar. No, fitness stručnjakinja Amy Lee otkrila je način kako možete bez osjećaja krivnje uživati u kremastoj kajgani, a da je ona jednako ukusna kao kad je pripremljena na nezdrav način.
Fitness stručnjakinja Amy Lee je pod korisničkim imenom @amyleeactive na TikToku podijelila svoj visoko proteinski i nisko kalorični recept za kajganu.
"Ovo je najbolji trik za zdravu kajganu s čak 30 grama proteina", rekla je dodajući da kajgana koju naručite u restoranu ima samo oko 10 do 12 grama proteina.
"Dakle, dodajte u jaja svježi sir obogaćen proteinima ako se želite osjećati sito satima i pritom imati stabilnu razinu šećera u krvi. Ovaj dodatak učinit će kajganu ekstra kremastom i pjenastom i to bez dodatnih masnoća ili kalorija", rekla je Amy. Naime, 100 grama svježeg sira obogaćenog proteinima i smanjenim udjelom masnoća sadrži 12 g proteina i ima samo 64 kalorije, a to će vam pomoći da ostanete duže siti bez da unosite dodatne nepotrebne kalorije. Tako s tri velika jaja i 100 grama svježeg sira obogaćenog proteinima možete unijeti 30,9 grama proteina i 280 kalorija.
Visoko proteinska kajgana
Kako biste pripremili ovu kajganu, u zdjelicu stavite jaja i svježi sir obogaćen proteinima te miješajte dok se oba sastojka posve ne spoje. Zatim ih ulijte u neprianjajuću tavu i smanjite plamen na najmanje.
Kad se jaja počinju skrućivati, lagano miješajte silikonskom špatulom po dnu i rubovima tave kako bi jaja bila mekana. Pecite dok se jaja ne skrute tako da više nema tekućih dijelova, ali pazite da ne ispadnu presuha. Stavite jaje na tost i odmah poslužite.
Ovaj je video dobio impresivnih 64 tisuće lajkova, a pratitelji su ostavili svoje oduševljene komentare.
"Ja sam upotrijebio 3 jaja i 100 g svježeg sira i moram reći da je ovo najbolji trik ikada", napisao je jedan pratitelj. Drugi je dodao: "Ovo je daleko najbolja kombinacija sastojaka! Jaja i svježi kravlji sir". Treći je pratiteljica napisala da napravila kajganu po tom receptu, uz dodatak paprike, luka, himalajske soli i narezanog avokada. Zaključila je da je jelo fantastično. Još jedan pratitelj je unio i male izmjene u recept: "Prvo dobro promiješajte svježi sir, zatim dodajte jaja i dobit ćete najkremastiju kajganu ikada". Tu je i pratitelj koji je predložio da upotrijebite 100 g svježeg sira, 59 g bjelanjak i jedno veliko cijelo jaje. Tvrdi da je rezultat preukusan.
@amyleeactive How to add 30g of #Protein to your scrambled eggs! 😱😍 #scrambledeggs #foodtok #healthyrecipes #kitchenhacks ♬ What It Is - Solo Version - Doechii