Pirovo brašno: Kako ga koristiti i koji su najbolji recepti

shutterstock Pirovo brašno ima orašasti, blago slatkasti okus te je također dobar izvor vlakana
Pirovo brašno danas je dostupno u gotovo svim trgovinama, a također možeš kupiti i proizvode napravljene od pira poput tjestenine, kolačića, krekera i drugih grickalica i hrane.
Vidi originalni članak

Pir je drevna žitarica koja je po izgledu slična pšenici. Pir ima čvršću ljusku, koja pomaže u zaštiti hranjivih tvari unutar zrna. Pirovo brašno ima orašasti, blago slatkasti okus i može se koristiti u većini recepata koji zahtijevaju obično ili integralno brašno. Ima nutritivne prednosti slične ostalim vrstama brašna od cjelovitog zrna, a dobar je izvor vlakana i sadrži mikronutrijente kao što su kalcij i vitamin E.

Pirovo brašno nutritivne vrijednost

100 grama pirovog brašna sadrži:

  • 346 kalorija
  • 1,5 grama masti
  • 0,4 grama zasićenih masnih kiselina
  • 68,2 grama ugljikohidrata
  • 0,68 grama šećera
  • 2,6 grama vlakna
  • 13,5 grama bjelančevina

Pirovo brašno prednosti

Pir je zdrava cjelovita žitarica. Konzumiranje pirovog i proizvoda od pira jednostavan je način da uneseš više vlakana od cjelovitih žitarica u svoju prehranu. Žitarice i brašno od pira sadrže malo više proteina od obične pšenice, a postoji i mala razlika u količinama nekih minerala. Imaju otprilike istu količinu vlakana. Evo nekih razloga zašto bi trebala odabrati pirovo brašno:

  • Pruža dragocjena vlakna. Vlakna su neophodna za zdrav probavni sustav, a konzumiranje hrane bogate vlaknima može usporiti apsorpciju šećera. Vlakna ti mogu pomoći da se duže osjećaš sitom pa mogu biti od pomoći kada si na dijeti. Jedno istraživanje na tisućama američke djece i odraslih pokazalo je da su oni koji su konzumirali više cjelovitih žitarica također ukupno konzumirali više hranjivih tvari i imali zdraviju tjelesnu težinu.
  • Poboljšava mikrobiom crijeva. Vlakna i drugi spojevi u cjelovitim žitaricama mogu doprinijeti zdravlju bakterija u probavnom sustavu. To može pomoći u smanjenju upale u tijelu i pridonijeti zdravlju probavnog sustava, kao i gubitku i upravljanju težinom.
  • Pomaže u regulaciji šećera u krvi. Istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu cjelovite žitarice, u usporedbi s rafiniranim žitaricama, imaju manji rizik od dijabetesa. Jedno istraživanje o piru iz 2017., posebno je sugeriralo da vlakna i antioksidansi u piru doprinose ovom učinku.
  • Smanjuje rizik od srčanog udara. Prehrana bogata cjelovitim žitaricama povezana je s boljim kardiovaskularnim zdravljem. Dansko istraživanje objavljeno 2016. pokazalo je da ljudi koji su jeli više cjelovitih žitarica imaju manji rizik od srčanog udara. 

pir Pir - dobar izvor proteina, važan za zdravlje kose i očiju!

Sadrži li pirovo brašno gluten?

Pir ne sadrži toliko glutena kao moderna pšenica, ali sadrži nešto drugačiju vrstu glutena. Ipak, ako imaš problema s hranom koja sadrži gluten, bolje je izbjegavati pirovo brašno. Mnogi ljudi s celijakijom i osjetljivošću na gluten prijavili su da su imali alergijsku reakciju nakon što su greškom pojeli nešto s pirom. Umjesto toga odaberi hranu napravljenu od brašna bez glutena. 

Probaj amarant, u obliku brašna ili zrna, u svojim prilozima, juhama, salatama ili varivima. Može se koristiti i u pečenju kao zamjena za druge vrste brašna. Sirak, heljda, tapioka i kvinoja ostale su popularne žitarice bez glutena koje možeš uključiti u prehranu pogodnu za celijakiju.  

sadrži bjelančevine i esencijalne aminokiseline Kvinoja: Pseudožitarica puna kalcija i proteina

Pirovo brašno recepti

Pirovo brašno može se zamijeniti u receptu koji u većini slučajeva zahtijeva pšenično brašno u omjeru 1:1. Gluten u pirovom brašnu je malo neobičan. Za razliku od pšeničnog brašna koje je prilično elastično i često mu je potrebno dugo miješenje kako bi ojačao gluten i dao strukturu kruha, gluten u pirovom brašnu se prilično lako razgrađuje, ali se ne diže visoko kao pšenično brašno. To znači da je vrlo važno ne miješati ga previše kako ne bi imao mrvičastu teksturu.

U nastavku ti donosimo recepte za palačinke i muffine od pirovog brašna te kruh. 

Pizzu od pirovog brašna i tikvica Maje Pokos odabrali smo kao recept tjedna Pizza od pirovog brašna i tikvica

Palačinke od pirovog brašna

Jednostavne palačinke od pirovog brašna, napravljene od samo nekoliko osnovnih sastojaka iz smočnice, uključujući domaću vegansku mlaćenicu.

Sastojci:

  • 375 ml biljnog mlijeka
  • 1 žličica jabučnog octa
  • 300 grama pirovog brašna
  • 3 žlice kokosovog šećera
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1/4 žličice morske soli
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica čistog ekstrakta vanilije (ili cimeta)
  • Kokosovo ulje, za kuhanje

Priprema:

  1. Prvo napravi mlaćenicu. U biljno mlijeko dodaj ocat i promiješaj da se sjedini, a zatim ostavi sa strane do upotrebe.
  2. Dodaj pirovo brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol u veliku zdjelu i umuti da se sastojci sjedine.
  3. Napravit udubljenje u sredini suhe smjese. Ulij pripremljenu mlaćenicu, ulje i vaniliju, pa miješaj dok se sve ne sjedini. Ostat će neke grudice i to je u redu.
  4. Zagrij veliku tavu na srednje jakoj vatri. Kada se tava zagrije, dodaj oko 1/2 žličice kokosovog ulja.
  5. Stavi malo tijesta u tavu, oko 3-4 žlice po palačinki i peci oko 30 sekundi ili dok se ne pojave mali mjehurići oko rubova palačinke. Okreni i kuhaj još 30-ak sekundi dok ne porumeni.
  6. Preostalo tijesto skuhaj na isti način, a gotove palačinke po želji spremi u toplu pećnicu.
  7. Posluži tople palačinke s dodacima. Ostaci se dobro čuvaju u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi nekoliko dana ili se mogu zamrznuti. 

Muffini s borovnicama od pirovog brašna

Klasični muffini mogu se napraviti i s pirovim brašnom, a osim njega potrebne su ti i smrznute ili svježe borovnice i streusel preljev koji će dati ukusnu hrskavost i vlažnost muffinima. 

Sastojci za streusel preljev:

  • 2 žlice pirovog brašna
  • 2 žlice granuliranog šećer
  • 2 žličice tamno smeđeg šećera
  • Prstohvat mljevenog cimeta
  • 2 žlice ohlađenog neslanog maslaca

Sastojci za muffine:

  • 195 grama pirovog brašna
  • 1 žličica prašak za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1/4 žličice mljevenog cimeta
  • 1/4 žličice soli
  • 1 veliko jaje
  • 133 grama tamno smeđeg šećera
  • 1/3 šalice biljnog ulja
  • 1/3 šalice mlaćenice
  • korica 1 limuna
  • 85 grama svježih ili smrznutih borovnica

Priprema:

  1. Stavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij ju na 180 stupnjeva. Standardnu ​​posudu za muffine lagano premaži uljem ili obloži papirom za pečenje. Za streusel preljev u zdjeli izmiješaj pirovo brašno, granulirani šećer, smeđi šećer i cimet. Dodaj maslac i prstima ga razbijaj dok komadići maslaca ne budu veličine graška. Ohladi streusel preljev dok ne bude spreman za upotrebu.
  2. U drugoj posudi izmiješaj pirovo brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i sol dok grudice ne nestanu. Napravi udubljenje u sredini smjese. U maloj posudi umuti jaje, smeđi šećer, ulje, mlaćenicu i limunovu koricu. Ulij u udubljenje smjese i umuti da se sve sjedini. Gumenom lopaticom lagano umiješaj borovnice. Ravnomjerno podijeli tijesto na 8-10 čašica za muffine, napuni svaku s oko 1/4 šalice tijesta. Svaki muffin prelij s otprilike 1 žlicom streusel preljeva. Stavi ih peći dok ne poprime zlatno smeđu boju, oko 25 minuta. Pusti da se muffini ohlade u kalupu 20 minuta. Okreni ih na rešetku i ostavi da se potpuno ohlade. Muffine možeš čuvati na sobnoj temperaturi u dobro zatvorenoj posudi.

Kruh od pirovog brašna 

Ovaj hranjivi recept za kruh s pirovim brašno, sjemenkama lana i sezama vrlo je jednostavno za napraviti, a također je puno bolji i ekonomičniji od kruha kupljenog u trgovini.

Sastojci:

4,5 šalice pirovog brašna od cjelovitog zrna
1/4 šalice lanenih sjemenki
2 žlice sjemenki sezama
1 paket instant kvasca
2 žličice soli
400 mililitara šalice tople vode
2 žlice meda

Priprema:

  1. U velikoj zdjeli umuti pirovo brašno, sjemenke lana i sezama, kvasac i sol dok se ne sjedine.
  2. Dodaj vodu i med i miješaj dok se ne počne stvarati tijesto. Kada više ne možeš miješati, tijesto izvuci na pobrašnjenu podlogu i umijesi u čvrstu kuglu tijesta. Tijesto treba biti rastezljivo i elastično. Kada trgaš komad, trebala bi ga moći lagano rastegnuti da postane proziran. Alternativno, tijesto možeš napraviti u samostojećem mikseru s nastavkom za kuku za tijesto.
  3. Stavi tijesto u čistu zdjelu, pokrij suhom kuhinjskom krpom i ostavit da se diže dok se ne udvostruči, oko sat i pol.
  4. Lagano namasti kalup za kruh. Dignuto tijesto izvuci na pobrašnjenu podlogu i lagano ga razvuci. Oblikuj ga u štrucu tako da prvo tijesto saviješ sa strane prema sredini. Zatim tijesto zarolaj odozdo i nježno ga podvuci ispod krajeva.
  5. Stavi tijesto u kalup za kruh. Premaži vrh kruha vodom i posipaj dodatnim sjemenkama. Pokrij štrucu i ostavite da se diže 30 min do 1 sat. Štruca bi trebala izgledati očito veća nego prije, ali ne mora baš biti 'udvostručena'.
  6. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Oštrim nožem napravi 3-4 dijagonalna reza po vrhu dignutog kruha. Peci kruh od pirovog brašna oko 40 minuta dok vrh ne poprimi zlatno smeđu boju. Prilikom tapkanja po dnu pečenog kruha trebao bi se čuti šupalj zvuk. Pustite da se kruh ohladi na rešetki. Nareži kruh samo kada se potpuno ohladi.
  7. Čvrsto umotana kruha od pirovog brašna možeš držati oko 4 dana na sobnoj temperaturi. Također ga možeš zamotati hermetički i zamrznuti za kasnije.

Posjeti missZDRAVA.hr