Ove uobičajene povrtne namirnice mogu zaštititi tijelo od štetnog utjecaja šećera

Unsplash+
Novo istraživanje Sveučilišta UC Irvine možda je napokon otkrilo kako prehrambena vlakna štite tijelo od štetnog djelovanja šećera – a zaštita počinje u crijevima.
Vidi originalni članak

Istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Chicagu otkrili su da inulin, prirodno vlakno koje se nalazi u povrću poput luka, češnjaka i artičoka, može preoblikovati crijevne bakterije tako da zaustave fruktozu prije nego što stigne do jetre.

"Otkrili smo da konzumacija vrsta prehrambenih vlakana zvanih inulin mijenja bakterije u crijevima tako da potiču razgradnju štetne prehrambene fruktoze", rekao je voditelj istraživanja dr. Cholsoon Jang iz Laboratorija za metabolizam hranjivih tvari i bolesti pri UC Irvine.

Rezultati, objavljeni u časopisu Nature Metabolism, otkrivaju novu razinu zaštite koju vlakna pružaju – ne samo u probavi, već i u načinu na koji tijelo na molekularnoj razini obrađuje šećer.

Jang i njegov tim otkrili su da kada ljudi konzumiraju fruktozu (šećer koji se prirodno nalazi u voću i zaslađenim proizvodima), crijevne bakterije u tankom crijevu mogu je razgraditi prije nego što stigne do jetre. No, bez dovoljno vlakana, višak fruktoze "prelije se" dalje, preopterećujući jetru i potičući nakupljanje masnoće, piše New York Post.

Hranjenjem crijevnih bakterija inulinom, istraživači su otkrili da mikrobi zapravo sagorijevaju fruktozu ranije, sprječavajući lančanu reakciju štete.

Još zanimljivije, kada su te bakterije bile "opremljene" inulinom, uspjele su preokrenuti znakove masne bolesti jetre – smanjile su nakupljanje masnoće i pojačale prirodne antioksidanse jetre.

Jang tvrdi da istraživanje dokazuje kako nisu sve kalorije jednake. Njihov rad, kaže, pruža "uvid u to kako vlakna štite naše zdravlje od štetnih nutrijenata poput fruktoze".

Studija se fokusirala na osobe koje nisu pretile – ljude koji bi inače mogli proći "ispod radara", ali ipak se suočavaju sa skrivenim rizicima prehrane bogate šećerom.

Jang je naglasio da metabolička oštećenja nisu ograničena samo na osobe s prekomjernom tjelesnom težinom. Čak i kod ljudi koji izgledaju zdravo može doći do opterećenja jetre i inzulinsku rezistenciju ako njihove crijevne bakterije nisu sposobne obraditi višak fruktoze.

"Identificiranjem specifičnih crijevnih bakterija i metaboličkih puteva koji su uključeni, naši rezultati mogu pomoći u oblikovanju personaliziranih prehrambenih strategija", rekao je Jang.

Dodao je da će buduća istraživanja ispitati mogu li i druga uobičajena vlakna, osim inulina, izazvati slične zaštitne učinke.

Implikacije sežu daleko izvan laboratorija. Ako određena vlakna mogu naučiti crijevne mikroorganizme da neutraliziraju šećer prije nego što našteti jetri, to bi moglo otvoriti vrata novim tretmanima za masnu bolest jetre, dijabetes, pretilost pa čak i rak.

Za sada, istraživači objašnjavaju da vlakna ne samo da pomažu probavi, već mogu biti i zaštitnici metaboličkog zdravlja.
Kako je Jang rekao: "Naprimjer, ako provjerimo koliko učinkovito nečije crijevne bakterije razgrađuju fruktozu prije nego što je tijelo apsorbira, možemo odabrati pravi prebiotik ili probiotik za tu osobu kako bismo poboljšali rezultate i smanjili nuspojave."
 

fermentirane namirnice su prvi izbor Hrana koja sprječava razvoj bakterijske vaginoze

Posjeti missZDRAVA.hr