Kiseli kupus - apsolutni zimski kralj zdravlja na tvom tanjuru!

Guliver/Shutterstock
Kupus ponosno pripada obitelji krstašica, kao i brokula, kelj ili cvjetača. Članovi ove biljne obitelji već su desetljećima predmet različitih znanstvenih istraživanja, što posebice mogu zahvaliti svojem zaštitnom učinku od pojave karcinoma.
Vidi originalni članak

 

Kupus je izvrstan izvor vlakana koja su neophodna za zdravu probavu i zdravlje kardiovaskularnog sustava. Upravo bi udio vlakana u kupusu mogao biti jedan od nekoliko razloga zbog kojih mu se pripisuje zaštitni učinak u protiv karcinoma debelog crijeva. Klikni za zdravu juhu s kiselim kupusom!

Iskoristi sezonu uživanja u kiselom kupusu i stavi ga u službu ljepote Kiselim kupusom protiv podbratka

Kupus može smanjiti rizik od karcinoma debelog crijeva

Rezultati jednog japanskog istraživanja pokazali su kako osobe koje jedu više kupusa imaju manji rizik od pojave karcinoma debelog crijeva. Slična studija potvrdila je da je veći unos kupusa povezan s 29% manjim rizikom od karcinoma debelog crijeva.

Istraživanja su pokazala da kupus može značajno smanjiti rizik i od karcinoma želuca, bubrega, mokraćnog mjehura, žučnog mjehura, dojke i gušterače.

Zagrij se uz ukusnu juhu od kiselog kupusa i graha Brza juha od kiselog kupusa i graha

Kako se kupus bori protiv karcinoma?

Kupus povećava brzinu kojom naše tijelo metabolizira i izbacuje karcinogene tvari. Također, štiti DNA kod izlaganja zračenju.

Svoje blagotvorno djelovanje kupus može zahvaliti sulforafanu, tvari koja pripada skupini glukozinolata koji igraju važnu ulogu u borbi protiv karcinoma.

Recept za prirodnu zimnicu Recept za prirodno kiseljenje krastavaca - baš poput kupusa

Posjeti missZDRAVA.hr