Nahrani svoje srce lososom, borovnicama i tamnom čokoladom
Losos
Losos, kao i srdele i skuša, sadrži velike količine omega 3 masnih kiselina, velikih saveznika zdravlja srca. Snižava rizik razvoja aritmije i ateroskleroze. Američki savez srčanih bolesnika preporučuje da losos i ostalu ribu bogatu omega 3 masnim kiselinama konzumiraš dvaput tjedno, prenosi portal Health.com.
Zobena kaša
Zobena kaša sadrži velike količine topivih vlakana, koji utječu na snižavanje kolesterola. "Vlakna se u crijevima ponašaju kao spužve koje upijaju kolesterol i izbacuju ga iz organizma", objašnjava stručnjakinja za dijete Lauren Graf. Izbjegavaj instant zobene kaše jer obično su pune šećera. Puno je bolje skuhati zob na klasičan način.
Zašto je zob dobra protiv kožnih bolesti?
Borovnice
Osim borovnica, za srce su dobre i jagode, kao i bobičasto voće općenito. Ove namirnice su bogate antioksidansima koji snižavaju krvni tlak i poboljšavaju prohodnost krvnih žila. Istraživanja su pokazala da žene koje redovito konzumiraju borovnice i jagode imaju manji rizik od zadobivanja srčanog udara.
Namirnice uz koje ćeš živjeti zdravo i dugo
Tamna čokolada
Istraživanja su pokazala da čokolade s udjelom kakaa od minimalno 60% imaju blagotvoran učinak na smanjenje rizika od srčanog i moždanog udara. Odličan razlog da mliječnu čokoladu zamijeniš onom tamnom!
Agrumi
Žene koje konzumiraju veće količine agruma imaju 19% manje šanse za dobivanje srčanog udara uzrokovanog začepljenjem krvne žile. Velike količine vitamina C u agrumima također smanjuju rizik razvoja srčanih bolesti.
Soja
Proizvodi od soje, poput tofua i mlijeka od soje, su dobra opcija ako u tijelo želiš unijeti potrebne količine proteina, bez dodatnog unosa kolesterola i masnoće. Usto je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima. Snižava krvni tlak i kolesterol.
Sojino mlijeko u trudnoći - da ili ne?
Krumpir
Krumpir ne treba konzumirati u velikim količinama, posebno ne prženi, ali riječ je o namirnici bogatoj kalijem, koja pomaže snižavanje tlaka. Dodatno, krumpir je bogat vlaknima.
Rajčica
Kao i krumpir, rajčica sadrži veću količinu kalija, a uz to je bogata i antioksidansom likopenom. Likopen snižava kolesterol, sprječava začepljenje krvnih žila i smanjuje rizik srčanog udara. Sadrže jako malo kalorija i šećera pa su odličan izbor u dijetalnoj prehrani.
Orašasti plodovi
Badem, orah, pistacija, kikiriki i makadamija - sve su to izvori vitamina E koji snižava kolesterol. Orah, uz to, sadrži i veliku količinu omega 3 masnih kiselina. Neka te veće količine masnoće ne zabrinjavaju jer istraživanja su pokazala da su ljudi koji jedu orašaste plodove većinom vitkiji od onih koji ih ne konzumiraju.
Orasi u medu za bolju potenciju i plodnost
Ekstra djevičansko maslinovo ulje
Mediteranska prehrana kao takva, s velikim udjelom maslinova ulja, ribe i orašastih plodova, jako je dobra za zdravlje srca. Maslinovo ulje snižava razinu kolesterola i šećera u krvi, a same masline su dobar izvor zdravih masnoća.
Crno vino
Ne samo crno vino, već alkohol općenito, ako se konzumira umjereno, snižava rizik razvoja srčanih bolesti. Suprotno tome, veće količine alkohola povećavaju rizik za srčana oboljenja.
Vino pomaže u skidanju kilograma
Zeleni čaj
Prema istraživanjima, konzumiranje 4 ili više šalica zelenog čaja dnevno, smanjuje rizik srčanih oboljenja i moždanog udara za 20%. Vjeruje se da je za to zaslužan katehin, antioksidans koji se nalazi u zelenom čaju.
Kava
Prema rezultatima jedne studije, muškarci žene koji piju veće količine kave dnevno (6 ili više šalica) imaju manje šanse za razvoj srčanih oboljenja. Naknadne studije su zatim pokazale da čak i manje količine kave (2 šalice dnevno) blagotvorno djeluju na srce.