Medeni kolač od jabuke s tostiranim bademima za bilo koju prigodu

instagram/a.baking.journey
Ovaj kolač bez žitarica možete poslužiti za bilo koju prigodu, a i dovoljno je jednostavan da se u trenutku zamijesi.
Vidi originalni članak

Ovaj kolač od jabuka nije samo bez žitarica, već je i bez glutena i mliječnih proizvoda. Čarobni sastojak ovdje je bademovo brašno koje je fantastična zamjena za brašno u gustom, vlažnom kolaču poput ovog. Većina kolača od jabuka uključuje šalicu ulja ili maslaca, ali bademovo brašno dovoljno je bogato da vam neće trebati ni približno toliko ulja ili maslaca. 

brz i slastan desert Crumble s jabukama, cimetom i zobenim pahuljicama

Sastojci:

Za tortu:

  • 1 1/2 šalice bademovog brašna
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 3/4 žličice soli
  • 3 velika jaja
  • 1/4 šalice meda
  • 2 žlice ulja neutralnog okusa 
  • 1 srednja Granny Smith jabuka, oguljena i narezana na tanko ili grubo naribana

Za glazuru i preljev:

  • 1/2 šalice šećera u prahu
  • 2 žlice meda
  • 1 žlica bademovog mlijeka  ili vode
  • 1/4 šalice narezanih badema

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 160 °C. Namastite kalup za tortu od 20 cm i stavite papir za pečenje na dno kalupa.
  2. U posebnoj zdjeli pomiješajte bademovo brašno, cimet, muškatni oraščić i sol. Napravite udubinu u sredini brašna pa dodajte jaja, med i ulje. Pomiješajte mokre sastojke zajedno u sredini, zatim postupno umiješajte brašno. Nastavite miješati dok tijesto ne postane glatko. Umiješajte tanko narezanu ili naribanu jabuku.
  3. Ulijte tijesto u kalup za tortu. Ravnomjerno raširite tijesto u ravnomjernom sloju koristeći silikonskom lopaticom ili nožem za maslac, a zatim lupite kalupom za tortu o radnu površinu kako biste uklonili sve mjehuriće.
  4. Kolač pecite 30 minuta dok rubovi ne porumene i dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. 
  5. U maloj posudi pomiješajte šećer, med i bademovo mlijeko. Pokrijte zdjelu i ostavite sa strane dok ne zatreba.
  6. Tostirajte narezane bademe u tavi na srednjoj vatri dok lagano ne porumene, oko pet minuta. Često protresite tavu da se bademi ravnomjerno zapeku. Kad su gotovi, odmah ih prebacite u zdjelu da se ohlade.
  7. Ostavite gotovu tortu da odstoji pet minuta, a zatim prijeđite nožem oko ruba kalupa i preokrenite tortu na rešetku za hlađenje. Odlijepite papir za pečenje s dna kolača i okrenite ga ponovno prema gore.
  8. Glazuru premažite tako da curi preko rubova torte. Dok je glazura još mokra, posipajte bademe po vrhu.

Uživajte!

posljednji pozdrav zimi Torta s intenzivnim okusom jabuka, oraha i cimeta

Posjeti missZDRAVA.hr