Mandarine: Slatko voće koje ne ugrožava liniju, štiti od virusa i smanjuje rizik od raka

Guliver/Shutterstock
Mandarine nam mogu osigurati oko 80 posto potrebnog dnevnog unosa vitamina C. Antioksidansi iz ovog južnog voća jačaju imunitet, smanjuju razinu "lošeg" kolesterola i rizik od visokog krvnog tlaka, moždanog udara, bolesti srca i bolesti jetre. Bogat su izvor dijetalnih vlakana, pa ako ih jedeš, bit ćeš dulje sita i naravno, vitka.
Vidi originalni članak
Mandarina kao član znamenite porodice agruma sadrži brojne tvari koje pomažu u obrani od bolesti. Najznačajnije fitokemikalije koje sadrže mandarine su flavonoidi i terpeni, a važni vitamini koje sadrži su vitamini C i A. Nije slučajno što ovo voće dozrijeva upravo u doba kad se bude prehlade i viroze, te je preporučljivo posegnuti za mandarinama u svrhu prevencije ovih nevolja.
 
Jesen može biti slatka uz ovaj ukusan kolač od domaćih mandarina Kolač od jogurta i mandarina
Naime, vitamin C iz mandarine bolje će se apsorbirati i njegova će učinkovitost biti veća zbog udjela bioflavonoida koji potpomažu djelovanje vitamina C. Vitamin A dobivamo iz mandarina u obliku beta-karotena, koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Poznata uloga vitamina A je očuvanje zdravih sluznica i kože – prve linije obrane od virusa i bakterija. Mandarina je idealna poslastica za sladokusce koja ne ugrožava vitku liniju.

Sok od mandarine smanjuje rizik od razvoja raka jetre

Znanstvenici sa Sveučilišta Kyoto otkrili su da osobe koje imaju kronični virusni hepatitis mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre, ukoliko svakodnevno piju sok od svježe mandarine. Oko 30 ispitanika s virusnim hepatitisom, koji su svaki dan pili napitak s mandarinom, poslije godinu dana nisu imali nikakve promjene na jetri. Među 45 ispitanika, koji nisu pili ovaj napitak, rak jetre pojavio se kod tri osobe.

Iskoristi sezonu mandarina i počasti se slatkim namazom idealnim za doručak Iskoristi sezonu mandarina i pripremi ovu ukusnu marmeladu!

Razlika između mandarine i naranče

Mandarine su manje od naranči, imaju tanju koru, lakše se gule  i uglavnom su slađe od naranči. U nutritivnom smislu naranče i mandarine imaju više sličnosti nego razlike. Prema podacima Self Nutrition Data, šalice naranče i mandarine sadrži oko 100 kalorija, gram masnoća i 26 ugljikohidrata. Ali, naranče sadrže više vitamina C i vlakana, primjerice jedna šalica naranči sadrži 8 grama vlakana, što je dvostruko više od mandarina.

Kurkuma je niskokaloričan dodatak prehrani Najzdravije namirnice svijeta: kurkuma i sve njene zdravstvene prednosti

Posjeti missZDRAVA.hr