Najzdravije: Makrobiotičko varivo od slanutka s porilukom
Zbog teške hrane i neizbalansirane prehrane nedostaje vam energije, ne osjećate se dobro i potreban vam je novi start? Ne brinite, osigurali smo recepte koji će potaknuti oporavak organizma i opskrbiti ga energijom. Vrijeme je za dobar start!
Donosimo recept za domaće makrobiotičko varivo od slanutka s porilukom koje će vam dati energije i osigurati sve hranjive sastojke.
Sastojci:
- 1 šalica skuhanog slanutka
- 2 žlice zobenih pahuljica
- 1 luk srednje veličine, narezan na polumjesece
- 3 poriluka, narezana na kolutove
- 1, 5 litra povrtnog temeljca ili vode
- 1 žlica ulja za pirjanje
- 2 žlice sojina umaka
- 1 žlica đumbirova soka
- 1 žlica umeboshi octa ili soli, prema potrebi
Priprema:
- Propirjajte luk i mrkvu s malo soli dok ne omekšaju.
- Dodajte narezani poriluk, pa sve zajedno kratko propirjajte podlijevajući temeljcem.
- Kad je povrće omekšalo, dodajte kuhani slanutak i zobene pahuljice, ulijte temeljac te pustite da zakipi.
- Dodajte začine: sojin umak, sok od đumbira, umeboshi ocat i sol.
- Kuhajte na laganoj vatri još 5 do 10 minuta da se sastojci prožmu i jelo zgusne.
- Poslužite posuto sitno sjeckanim zelenim lišćem.
Ukusno, toplo, hranjivo i još makrobiotičko, može li bolje.
Recept je preuzet iz knjige "Makrobiotička kuharica s receptima iz domaće kuhinje", Maje Maštrović, objavljena u izdanju Mozaik knjige.