Najzdravije: Makrobiotičko varivo od slanutka s porilukom

Shannon Nickerson/Unsplash
Zbog teške hrane i neizbalansirane prehrane nedostaje vam energije, ne osjećate se dobro i potreban vam je novi start? Ne brinite, osigurali smo recepte koji će potaknuti oporavak organizma i opskrbiti ga energijom. Vrijeme je za dobar start!
Vidi originalni članak

Donosimo recept za domaće makrobiotičko varivo od slanutka s porilukom koje će vam dati energije i osigurati sve hranjive sastojke.

Sastojci:

  • 1 šalica skuhanog slanutka
  • 2 žlice zobenih pahuljica
  • 1 luk srednje veličine, narezan na polumjesece
  • 3 poriluka, narezana na kolutove
  • 1, 5 litra povrtnog temeljca ili vode
  • 1 žlica ulja za pirjanje
  • 2 žlice sojina umaka
  • 1 žlica đumbirova soka
  • 1 žlica umeboshi octa ili soli, prema potrebi

Priprema:

  • Propirjajte luk i mrkvu s malo soli dok ne omekšaju.
  • Dodajte narezani poriluk, pa sve zajedno kratko propirjajte podlijevajući temeljcem.
  • Kad je povrće omekšalo, dodajte kuhani slanutak i zobene pahuljice, ulijte temeljac te pustite da zakipi.
  • Dodajte začine: sojin umak, sok od đumbira, umeboshi ocat i sol.
  • Kuhajte na laganoj vatri još 5 do 10 minuta da se sastojci prožmu i jelo zgusne.
  • Poslužite posuto sitno sjeckanim zelenim lišćem.

Ukusno, toplo, hranjivo i još makrobiotičko, može li bolje.

Recept je preuzet iz knjige "Makrobiotička kuharica s receptima iz domaće kuhinje", Maje Maštrović, objavljena u izdanju Mozaik knjige.

Posjeti missZDRAVA.hr