Kolač od limuna s bazom od palente i mljevenih badema
Ovaj kolač s okusom limuna bez glutena i brašna, izrađen je od palente i mljevenih badema. Posluži ga sa sladoledom od limuna i kremastim mascarponeom, dodaj i koju jagodu ako imaš u hladnjaku.
Sastojci
- 140 g rastopljenog maslaca
- 2 limuna
- 3 jaja
- 160 g šećera za zdraviju verziju biraj ksilitol ili eritrol, ako se odlučiš z ate šećere stavi ih nešto više jer su manje slatki od običnog šećera
- 200 g mljevenih badema
- 175 g palente
- čajna žlica praška za pecivo bez glutena
- mascarpone i sladoled za serviranje
Za preljev
- 15 g smeđeg šećera
- sok jednog limuna
Priprema
- Nauljite lim za torte promjera 23 cm i zagrij pećnicu na 180 stupnjeva C. Stavi limune u lonac i prelij hladnom vodom. Prokuhaj, ocijedi, prelij s još hladne vode, pa kuhaj na laganoj vatri oko sat vremena dok limuni ne omekšaju, dolijevajući još vode ako treba. Limune dobro ocijedi. Kad se ohlade, prepolovi ih, ukloni koštice i u blenderu pretvori u kašu.
- Dodaj sve ostale sastojke za kolače i mutiti mikserom dok se maslac ne sjedini s ostalim sastojcima. Istresi tijesto u kalup za torte i pecite 40-50 min dok ne postane zlatno i počne se smanjivati sa strana.
- Dok se torta peče, pomiješaj šećer i limunov sok. Kad je kolač pečen, izvadi ga iz pećnice i ostavi da se malo ohladi. Dok je još topao prelij sa sokom limuna i šećera i ostavi da se potpuno ohladi. Posluži s mascarponeom i voćem ili sa sladoledom.
Izvor: BBC good food