Kolač od integralnog brašna i jogurta s jagodama
Zdravi kruh od jagoda
Uživajte u mirisnim jagodama i ovo zdravom kolaču punom vlakana.
Strastvena kuharica Amy koja stoji iza bloga Amy's Healthy Baking, stvorila je ovaj jednostavan recept za zdravi kolač od jagoda koji je odlična alternativa tradicionalnim kolačima koji su često prepuni šećera i masnoća. Integralno brašno pruža dozu vlakana dok javorov sirup zamjenjuje rafinirani bijeli šećer. Grčki jogurt dodaje meku teksturu i dozu proteina. Jagode su bogate antioksidansima, vitaminom C i vlaknima, što čini ovaj kolač i zdravim izborom za doručak ili popodnevni zalogaj.
Sastojci:
- 330 g integralnog brašna
- 1,5 žličica praška za pecivo
- 3/4 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 14 g maslaca ili kokosovog ulja
- 3 bjelanjka
- 4 žličice ekstrakta vanilije
- 4,5 žličice tekuće stevije
- 180 g grčkog jogurta
- 240 ml mlijeka
- 210 g jagoda
Za preljev:
- 45 g šećera ili zaslađivača u prahu
- 2 - 3 žlice mlijeka
Priprema:
- Prvo zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Pomiješajte integralno brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol u jednoj zdjeli. U drugoj zdjeli, umutite bjelanjke, javorov sirup, steviju grčki jogurt i ekstrakt vanilije dok ne dobijete glatku smjesu.
- Dodajte mokre sastojke u suhe sastojke i pažljivo promiješajte dok se sve dobro ne sjedini.
- Zatim dodajte narezane jagode i nježno ih umiješajte u smjesu.
- Premažite kalup za kruh maslacem i posipajte s malo brašna. Prelijte smjesu u kalup i poravnajte površinu.
- Pecite kolač oko 55 do 65 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista.
- Kad je kolač pečen, izvadite ga iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi.
- Pripremite preljev tako što ćete pomiješati sastojke i zatim prelijte preko ohlađenog kolača.
U slast!