10 najboljih namirnica s negativnim kalorijama! Idealne za mršavljenje

Unsplash Namirnice s negativnim kalorijama
Hrana s negativnim kalorijama nije hrana bez kalorija, nego ona za koju se probavom potroši više energije nego što to ona u startu osigurava. Upravo takvim namirnicama, stabilizira se razina šećera u krvi i ubrzava probava te kontrolira apetit, a to u konačnici rezultira smanjenjem unosa namirnica vrlo bogatih energijom i unosa preobilnih obroka.
Vidi originalni članak

Posebnost namirnica s negativnim kalorijama je u tome što sadrže velike količine vode. To su uglavnom namirnice s niskim glikemijskim indeksom te njihovim unosom izbjegavamo naglo podizanje razine šećera u krvi - objašnjava nam nutricionistica, dipl. ing. preh. teh. Sanja Ćosić.

Stabiliziraju šećer u krvi

Upravo takvim namirnicama, dodaje Ćosić, stabilizira se razina šećera u krvi i ubrzava probava te kontrolira apetit, a to u konačnici rezultira smanjenjem unosa namirnica vrlo bogatih energijom i nepravilnog unosa preobilnih obroka. To znači da ove namirnice moraju postati dio raznolike i uravnotežene prehrane jer same neće značajno utjecati na ukupnu potrošnju kalorija ili gubitak težine, kaže nutricionistica Ćosić.

"Odlične su za grickanje kao međuobrok i u trenucima napadaja gladi kada često posežemo za 'praznim kalorijama' bez ikakve nutritivne vrijednosti, kao što su slatkiši. Pridonose i zadovoljavanju dnevne potrebe organizma za voćem i povrćem, tijelo opskrbljuju antioksidansima koji jačaju organizam i štite ga od raznih bolesti", pojašnjava Ćosić.

Kako biste lakše započeli s prehranom bogatom ovakvim namirnicama, najbolje je uvoditi postupne promjene, savjetuje. "Započnite dan dodavanjem povrća glavnim obrocima i ubacivanjem voća u međuobroke, a smanjujte prženu i masnu hranu. Pripremajte što više kuhana jela bogata povrćem, a sendviče obogatite zelenom salatom, krastavcima i rajčicama te smanjite udio majoneze ili kečapa ili još bolje, u potpunosti ih izbacite. Voće jedite kao međuobrok, ali i kao desert", savjetuje Ćosić.

Jessie Inchauspé, autorica "Glukozna revolucija", otkriva kako mršaviti bez previše odricanja

Top 10 namirnica po odabiru Sanje Ćosić

  • Celer - odličan je izvor vitamina K i dijetalnih vlakana, pomaže u regulaciji tlaka i sniženju kolesterola, uzimajte ga kao dodatak juhama ili pečenog kao prilog mesu.
  • Zelena salata - bogata je vitaminima i mineralima, kao što su kalcij, željezo, vitamin A te vlaknima i antioksidansima. Zbog visokog sadržaja vlakana pomaže u regulaciji probave i neizostavna je kao prilog jelima. U 100 g zelene salate ima samo 14 kalorija.
  • Jabuka - zbog bogatog mineralno-vitaminskog sastava odlično djeluje na imunitet, a najbolje ju je jesti svježu, dodati u smoothie s mrkvom i malo svježe naribanog đumbira. Za desert je jedite naribanu s cimetom, a kockice jabuke možete posuti s malo meda i zobenim pahuljicama.
  • Brokula - iznimno je vrijedna kao izvor vitamina C, provitamina A, vitamina B6, pantotenske kiseline, riboflavina, kalcija, magnezija, željeza, fosfora i kalija. Jedite je kuhanu s malo maslinova ulja i češnjaka kao prilog jelu ili kao gustu juhu.
  • Mrkva - velik je izvor karotenoida koji pomažu u zaštiti od bolesti krvožilnog sustava, regulaciji šećera u krvi i poboljšanju vida. Primjeri pripreme: salata od naribane mrkve, mrkva izrezana na štapiće i zapečena u pećnici s malo maslinova ulja (pomfrit od mrkve) kao međuobrok ili prilog uz ručak ili večeru.
  • Cvjetača – gotovo je bez masti, ima vrlo malo ugljikohidrata, a sadrži fitonutrijente koji potiču jačanje imuniteta i štite tijelo od slobodnih radikala. Odlična je kuhana s malo maslinova ulja i češnjaka te pomiješana s malo kuhanog krumpira kao prilog mesu.
  • Naranča - energizirajuće voće koje jača imunitet. Bogate su vitaminom C i dijetalnim vlaknima. Dobar su izvor folne kiseline i vitamina B. Od njih radite svježe cijeđene sokove ili smoothie koji može biti zdrav međuobrok. U 100 g naranče ima 47 kalorija.
  • Grejp - bogat je vitaminom C, a 100 g grejpa ima 42 kalorije. Pomaže pri reguliranju težine jer smanjuje razinu inzulina u krvi, ima visok udio vode i mali udio natrija, a vlakna daju dulji osjećaj sitosti. Od njega radite svježe sokove ili smoothieje u kombinaciji s narančom i mrkvom, savjetuje Ćosić.
  • Rajčica - povećava izlučivanje vode, dobro djeluje na srce i krvotok, regulira probavu i snižava krvni tlak. Bogata je pektinima i različitim organskim kiselinama koje potiču tek, aktiviraju probavne procese i sprečavaju negativno djelovanje bakterija. Jedite ju svježe narezanu te začinjenu maslinovim uljem i octom.
  • Krastavci – velik udio vode čini ga odličnim diuretikom, pomaže uklanjanju nakupljenih toksina te potiče rad bubrega i žuči. Svježe narezani krastavci odlična su grickalica između obroka. Za doručak, ručak ili večeru možete ih poslužiti kao salatu s malo svježeg sira i začina prema želji.

Ugljikohidrati niskog GI (50 i niže) neće izazvati jaku inzulinsku reakciju Namirnice niskog GI za vitku liniju

Članak je iz arhive missZDRAVE i sada je ponovno objavljen.

Posjeti missZDRAVA.hr