Hrana koja smanjuje rizik od raka debelog crijeva

Pexels Umak od rajčice zdrav je za crijeva
Istraživanja su pokazala da prehrana bazirana na namirnicama biljnog podrijetla smanjuje rizik od raka debelog crijeva. Novija studija nudi još više dokaza u prilog navedenoj tvrdnji jer je njome pokazano da takav način prehrane smanjuje rizik od nastanka raka debelog crijeva i rektuma (kolorektalni rak) koji sve češće pogađa mlađe osobe.
Vidi originalni članak

Tim istraživača koji su proveli studiju i objavili je u Časopisu američkog Medicinskog udruženja (Journal of the American Medical Association) izjavili su da im je jasnije zašto vegetarijanski način prehrane smanjuje rizik od nastanka raka debelog crijeva. U istraživanju su promatrali 77 tisuća odraslih, odnosno njihove prehrambene navike tijekom sedam godina. Otkrili su da su pojedinci na vegetarijanskoj prehrani imali za 20 posto nižu ukupnu incidenciju za dobivanje raka debelog crijeva u usporedbi s osobama koje su jele meso, dok su oni koji su jeli ribu, ali ne i mesne proizvode imali 43 posto niži rizik. Prema Američkom društvu za rak, kolorektalni rak je treći najučestaliji tip raka koji uzrokuje smrt i kod muškaraca i žena i svakako poziv da se razmisli o načinu prehrane. Budući da istraživači iz navedene studije nisu preporučili neki određen način prehrane, savjet u vezi prehrane novinari Women's Healtha pitali su onkološke dijetetičare i dobili odgovore koje vrste namirnica smanjuju rizik za nastanak raka debelog crijeva.

Masna riba - "Omega 3 masne kiseline koje se nalazi u ribama poput tune i lososa smanjuju upale u crijevima, a upale su povezane s nastankom tumorskih bolesti", kaže Mitchell Gaynor, onkolog.

kombinacije namirnice Češnjak i riba djeluju protuupalno, otkrij koje još kombinacije čuvaju zdravlje

Zobene pahuljice ili mekinje - "Obiluju dijetalnim vlaknima, a vlakna su ključna za zdravu probavu. Redovita probava je bitna kako bi se tijelo riješilo toksina. Jer što se toksini dulje zadržavaju u gastrointestinalnom traktu, postoji veća mogućnost za oštećenje DNA stanica, što u konačnici rezultira nastankom tumora", objašnjava Jennifer Fitzgibbon, onkološka dijetetičarka u Sveučilišnoj bolnici za rak Stony Brook  u New Yorku (Stony Brook University Cancer Center in New York).

zob Zašto je dobro jesti zob i kako to utječe na zdravlje?

Maslinovo ulje - "Pored svih ostalih kvaliteta koje posjeduje, maslinovo ulje sadrži i omega -2 masne kiseline koje se također povezuju sa smanjenjem nastanka upala", kaže Gaynor.

maslinovo ulje Maslinovo ulje: U službi zdravlja i ljepote

Grah - "Razne vrste graha bogate su folatima i B vitaminima te vlaknima što doprinosi obnovi abdominalnog DNA u gastrointestinalnom traktu", Kaže Fitzgibbon.

Isprobaj ovu ukusnu salatu koju možeš poslužiti s rižom Salata s tofuom i klicama graha

Voće i povrće - "Voće i povrće je neizostavno u svakodnevnoj prehrani jer je bogato vlaknima što osigurava urednu probavu. Također sadrže vrijedne mikronutrijente koje možete dobiti ako dnevno unosite šest do osam serviranja voća i povrća", kaže Gaynor.

sezonske namirnice Najzdravije je sezonsko: Voće i povrće koje dozrijeva u rujnu

Kurkuma - "Neizostavni začin indijske kuhinje sadrži kurkumin koji može zaštititi gastrointestinalni trakt od nastanka tumora i usporiti rast već postojećeg", tvrdi Fitzgibbon.

Kurkuma kao čudotvoran začin Kurkuma – čudotvorni začin za postizanje i očuvanje dobrog zdravlja

Kuhana rajčica - "Ovo može biti izgovor da konzumirate više pizze ili tjestenine. Rajčica sadrži likopen, koji prevenira nastanak raka debelog crijeva, a kuhana rajčica sadrži više likopena od sirove", objašnjava Gaynor i naglašava da što više treba izbjegavati crveno, osobito prerađeno meso i rafinirani šećer.

Koža na suncu Likopen i vitamin E ljeti štite kožu od starenja

Posjeti missZDRAVA.hr