Hrana koja će ti održati normalnu razinu mokraćne kiseline
Ako imaš giht, važno je pripaziti na prehranu. Trebaš regulirati unos alkohola, slatke hrane i hrane bogate purinom, poput mahunarki, morskih plodova, peradi i mesa. Također bi trebala izbjegavati gljive i povrće kao što je grašak, špinat, šparoge i cvjetača, budući da ta hrana sadrži i vrlo visoke količine purina. Ne smiješ jesti ni tamnu čokoladu ili kakao jer sadrže alkaloid zvan teobromin, koji ima najveću koncentraciju mokraćne kiseline po gramu od bilo koje druge hrane. Donosimo ti neke od namirnica koje trebaš konzumirati da bi zadržala mokraćnu kiselinu na normalnoj razini:
Voda
Ako imaš giht, trebala bi unositi što veće količine vode u svoj organizam. To će ti pomoći u detoksikaciji. Popij od 10 do 12 čaša vode dnevno kako bi giht držala pod kontrolom.
Višnje i bobičasto voće
Višnje sadrže protuupalne tvari antocijanine koji pomažu u smanjenju razine mokraćne kiseline. Oni sprječavaju stvaranje kristala mokraćne kiseline koji mogu uzrokovati ogromnu bol ako se talože u zglobovima. Višnje sprečavaju i upalu neutralizacijom mokraćne kiseline. Bobice poput borovnica i jagoda također imaju protuupalna svojstva zbog kojih je neophodno uključiti ih u prehranu.
Limeta
Limeta sadrži limunsku kiselinu koja je prirodno otapalo mokraćne kiseline. Iscijedi pola limete u čašu vode i napitak konzumiraj dva puta dnevno.
Jabuke
Jabuke sadrže jabučnu kiselinu koja neutralizira učinke mokraćne kiseline i tako olakšava onima koji imaju giht. Ne moraš jesti previše jabuka, dovoljna je samo jedna dnevno.
Zeleni čaj
Redovitim ispijanjem zelenog čaja možeš spriječiti nakupljanje viška mokraćne kiseline u krvi, čime se smanjuje rizik od razvoja gihta. Pripremi šalicu toplog zelenog čaja i pij ga oko 2 do 3 puta dnevno.
Alkalna hrana
Alkalna hrana povećava alkalnost tvoje krvi koja pomaže neutralizirati učinke mokraćne kiseline. Uobičajena alkalna hrana su rajčica, brokula i krastavci.
Omega-3 kiseline
Omega-3 masne kiseline smanjuju upalu i otekline kod osoba koje pate od gihta. Neke namirnice koje sadrže omega-3 masne kiseline su orasi, lan, losos, skuša i srdele.
Maslinovo ulje
Ako imaš giht, onda bi bilo dobro da počneš kuhati hranu na maslinovom ulju. Sadrži obilje antioksidansa i ima protuupalna svojstva, što će ti olakšati bolove.
Hrana bogata vitaminom C
Trebaš konzumirati velike količine vitamina C kada imaš giht jer razgrađuje mokraćnu kiselinu i "protjeruje ju" iz tijela kroz urin. Neki od dobrih izvora vitamina C su naranče, limun, papričice, rajčica, kivi, guava i zeleno lisnato povrće.
Hrana bogata vlaknima
Dijetalna vlakna omogućuju da se mokraćna kiselina apsorbira u krvotok, olakšavajući njeno "uklanjanje" kroz bubrege. Hrana poput jabuka, naranče, mrkve, krastavaca, zobi, brokule, banane, celera, jagoda, borovnica i kruške bogata je vlaknima koja su dobra za osobe koje pate od gihta.