Dobrobiti kefira i osobe koje ga ne smiju konzumirati

shutterstock Kefir
Zbog bogatstva hranjivim tvarima i probioticima koje sadrži kefir je postao vrlo popularan i mnogi mu daju prednost pred jogurtom.
Vidi originalni članak

Kefir je kultiviran, fermentiran napitak koji podsjeća na jogurt. Određeni izvori navode da je ovo piće staro više od 1000 godina, a podrijetlom je s Kavkaza. Navodno ga je ondašnje lokalno stanovništvo, poznato po zdravlju i dugovječnosti, slučajno otkrilo za vrijeme nošenja svježega mlijeka u svojim kožnim vrećicama. Jednom slabo poznat izvan Kavkaza, danas je kefir posebno popularan u Rusiji i zemljama jugozapadne Azije, a posljednjih nekoliko godina i u drugim državama svijeta.

U osnovi, kefir se proizvodi fermentacijom "kefirnih" zrna, koja nalikuju minijaturnim cvjetačama. Ta se zrna sastoje od kazeinskih i želatinoznih kolonija mikroorganizama koji se simbiotski uzgajaju. Dominantna mikroflora su Saccharomyces kefir, Torula kefir, Lactobacillus caucasicus, Leuconostoc i mliječni streptokok koji se koristi u prehrambenoj industriji, a prisutan je i kvasac. Ponekad se i kulturu kefira naziva i tibetanskim ili kefirnim gljivama, ali kefir nije gljiva, već prirodni starter, odnosno zrnca. 

Podaci o energetskim vrijednostima

Prije svega, evo koliko kalorija možete očekivati na 100 g kefira:

  • kalorije: 60 kcal
  • ugljikohidrati: 4, 4 g
  • masnoće: 3, 2 g (ovisno o korištenom mlijeku)
  • proteini: 3, 3 g

Dobrobiti kefira za zdravlje

Dio razloga zbog kojih je kefir u posljednjih nekoliko godina postao pristupačniji i rašireniji vjerojatno je zbog zdravstvenih koristi. On sadržava puno hranjivih sastojaka, puno proteina, B vitamina, kalija i kalcija. Kalcij pomaže u stvaranju jakih kostiju, protein gradi jake mišiće, a kalij je važan za zdravlje srca, prenosi Medical News Today.

No, probiotici su najjača zdravstvena korist koju kefir može ponuditi. Prema Mayo klinici, probiotici mogu pomoći u:

  • poboljšanju omjera zdravih bakterija gastrointestinalnog trakta
  • liječe probavne smetnje, pogotovo nakon korištenja antibiotika
  • liječe sindrom iritabilnog crijeva ili ublažavaju njegove simptome
  • smanjuju ili sprječavaju gastrointestinalne infekcije ili pospješuju oporavak nakon njih
  • sprječavaju ili pomažu u liječenju vaginalnih infekcija
  • sprječavaju ili pomažu u liječenju infekcija mokraćnog sustava.

Zdravstvene koristi kefira mogu se proširiti i izvan okvira probiotika. Jedno je istraživanje utvrdilo da kefir može biti koristan u snižavanju kolesterola i stimuliranju imunosnog sustava.

Restriktivna, ali kratka i učinkovita Dijeta s heljdom i kefirom: Za dva tjedna i do 7 kilograma manje

Kefir. vs jogurt

Ponekad ljudi znaju izjednačavati kefir i jogurt kao identične proizvode, no oni to nisu. Oni imaju mnogo toga zajedničkoga - oboje su kremasti, ponekad imaju trpki okus i izrađuju se uz pomoć mliječnih proizvoda iako ima i alternativnih verzija. Oboje su također odlični izvori bjelančevina, kalcija, vitamina B, kalija i probiotika.

No, imaju i nekoliko razlika. Kefir obično ima više masti nego jogurt, ali ima i više proteina i više probiotika. Također, rjeđi je i lakši je za konzumaciju od jogurta, koji je nešto gušće konzistencije.

Razlika je, naravno, i u samoj pripremi. Kefir se fermentira na sobnoj temperaturu, dok se mnoge vrste jogurta kultiviraju pod određenom toplinom. Nadalje, kefir sadrži veći broj različitih vrsta zdravih bakterija, bolji je i za gastrointestinalni trakt, a aktivni kvasac koji se nalazi u kefiru također ima veće prehrambene koristi od onoga u jogurtu, navodi Healthline.

Nuspojave kefira i tko ga ne smije konzumirati

Iako konzumiranje kefira donosi obilje zdravstvenih koristi, moguće su i neke nuspojave. One uključuju zatvor i grčeve u trbuhu, a najčešće ih ljudi osjete nakon prve konzumacije kefira.

Nadalje, kefir se smatra sigurnim za djecu u dobi od jedne do pet godina, ali svakako bi prvo to trebala provjeriti s pedijatrom ili liječnikom opće prakse. Djeca mlađa od godine dana ne smiju konzumirati mliječne proizvode od kravljeg mlijeka, ali zato smiju majčino mlijeko koje sadrži prirodne probiotike.

Osobe s autoimunim bolestima također trebaju razgovarati sa svojim liječnikom prije konzumacije kefira. Iako je bakterija u kefiru korisna za osobe s jakim imunološkim sustavom, ona može povećati infekcije ili pogoršati stanja kod onih čiji je imunološki sustav izvan ravnoteže.

Voćni smoothie s kefirom

Osim što ga možete kupiti, kefir možete napraviti i sami. Provjerite kako to možete napraviti ovdje, a zatim probajte ovaj slastan recept za voćni smoothie s njim.

Sastojci:

  • 200 mL kefira 
  • 1/2 banane 
  • 80 g smrznutih borovnica ili drugog voća po izboru
  • 1 naranča 

Priprema:

U blenderu pomiješajte sve sastojke i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Poslužite odmah.

Smoothie ima previše sastojaka 5 razloga zbog kojih smoothie može uzrokovati debljanje Urođeni i prilagodljivi imunitet Možeš li zapravo 'ojačati' imunitet i recept za citrusni zimski smoothie

Posjeti missZDRAVA.hr