3 deserta bez ugljikohidrata, sladite se iako ste na dijeti
Puslice, desert bez ugljikohidrata
Deserti bez ugljikohidrata savršeni su za zadovoljavanje želje za slatkim bez da prekidate dijetu s niskim udjelom ili bez ugljikohidrata.
Ako slijedite proteinske dijete onda znate razliku između hrane s niskim udjelom ugljikohidrata od hrane bez ugljikohidrata. Hrana bez ugljikohidrata i nije pogodna za slastice, ali gdje ima volje ima i načina! Donosimo tri recepta, dva u potpunosti bez ugljikohidrata i jedan s neznatnom količinom. Od deserata bez ugljikohidrata ne možete očekivati raskoš, ali definitivno možete očekivati da zadovolje vašu potrebu za slatkim okusima.
Puding bez ugljikohidrata (0 g ugljikohidrata)
Recept je osmislila Roberta Kapsalis
Sastojci:
- 3 velika jaja
- 210 ml tople vode
- čajna žlica vanilije
- prstohvat soli
- 1/2 čajne žlice cimeta u prahu
- zaslađivač bez kalorija po izboru
Priprema
- Jaja mutite pjenjačom najmanje pet minuta. Dodajte morsku sol i ekstrakt vanilije. Ako se odlučite za zaslađivač dodajte ga u jaja prije nego što ih počnete tući.
- Dodate toplu vodu i nastaviti miješati da se lijepo sjedini. Voda bi trebala biti približno 40ºC. Ulijte smjesu u staklenu ili keramičku posudu otpornu na toplinu. Pričekajte par minuta da mjehurići nestanu ili čačkalicom razbijte višak mjehurića. Zdjelu prekrijte aluminijskom folijom i čačkalicom napravite nekoliko rupa.
- Zagrijte pećnicu na 120ºC i zakuhajte malo vode.
- Zdjelu sa smjesom od jaja stavite na sredinu posude za pečenje. U posudu za pečenje ulijte kipuću vodu tako da doseže polovicu visine posude.
- Stavite posudu za pečenje u pećnicu i gledajte dok voda ne počne ključati kako bi se krema mogla kuhati na pari. Za otprilike 12 minuta krema bi se trebala skuhati na pari.
- Izvadite kremu iz pećnice. Otklopite zdjelu i ostavite da se napola ohladi. Pospite kremu cejlonskim cimetom u prahu i uživajte!
Sladoled bez ugljikohidrata (0, 2 g ugljikohidrata) po serviranju
Recept je preuzet sa stranice Step Away from the Carbs
Sastojci:
- 3 šalice nezaslađenog bademovog napitka ako je moguće s okusom vanilije
- ½ šalice eritrola u prahu l
- ¼ šalice kokosovog ulja
- čajna žlica ekstrakta vanilije
- ⅛ žličice ksantan gume (zgušnjivač u prahu bez okusa i mirisa)
Priprema
- U posudi pomiješajte bademov napitak, zaslađivač, kokosovo ulje i ekstrakt vanilije.
- Kuhajte na srednje jakoj vatri dok se sladilo ne otopi. Probajte slatkoću i prilagodite, ako je potrebno.
- Smjesu prebacite u blender. Dodajte malo ksantan gume i miksajte minutu.
- Smjesu ulijte u zdjelu i hladite u hladnjaku sat vremena.
- Ako imate aparat za sladoled promućkajte smjesu, ako nemate onda nekoliko puta smjesu izvadite iz hladnjaka i promiješajte tako biste trebali postići kremastost koja se dobiva s aparatom za sladoled.
- Zamrznite smjesu i uživajte u sladoledu kad poželite.
Puslice (0 g ugljikohidrata)
Ovo je možda najposebniji desert bez ugljikohidrata jer SU kolačići hrskavi izvana, slatki i lagani. Recept Maye Krampf.
Sastojci:
- 2 bjelanjka (sobne temperature)
- 1/2 čajne žlice kreme od tartara
- čajna žlica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- 1/4 šalice eritrola u prahu
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva C. Veliki lim obložite papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli mikserom na srednjoj brzini tucite bjelanjke i tartar dok bjelanjci ne postanu neprozirni i pjenasti.
- Dodajte sol i ekstrakt vanilije. Povećajte brzinu miksera na najveću i nastavite tući dok se ne formiraju čvrsti vrhovi.
- Postupno dodjite zaslađivač u prahu.
- Pažljivo, premjestite smjesu u vrećicu, odrežite je na rubu kako biste istisnuli smjesu u obliku puslica.
- Napravite dovoljan razmak između puslica kako bi se mogle dobro osušiti.
- Pecite sat, dva sata, dok keto puslice ne postanu čvrste i lako se odvoje od papira za pečenje (ali nemojte ih još micati!), i prije nego što porumene. Vrijeme pečenja će varirati ovisno o veličini i debljini puslica.
- Kad budu gotovi, ugasite pećnicu i drvenom kuhačom podbočite vrata pećnice. Ostavite puslice u pećnici najmanje jedan sat, dok se ne osuše i ne postanu hrskave.