Crumble s jabukama, cimetom i zobenim pahuljicama
Sastojci:
- 100 g oštrog brašna
- 3 žlice smeđeg šećera
- 2 žlice bijelog šećera
- ½ žličica praška za pecivo
- ½ žličice cimeta
- prstohvat soli
- 125 g maslaca
- šalica krupnih zobenih pahuljica
Za nadjev:
- kg jabuka
- 1/2 limuna
- 5 žlica šećera
- 1.5 žlica oštrog brašna
- čajna žlica cimeta
Priprema
Pomiješajte brašno, smeđi i bijeli šećer, prašak za pecivo, cimet i sol. Ovim sastojcima potom dodajte hladni maslac narezan na kockice i pritišćući vilicom, grubo ga pomiješajte s njima. Dodajte zobene pahuljice i rukama ih povežite sa smjesom brašna, šećera i maslaca kako biste dobili zrnatu smjesu. Dobivenu mješavinu čuvajte u hladnjaku dok pripremate nadjev.
Za nadjev ogulite i očistite jabuke te ih narežite na manje komade. Dodajte im sok i koricu polovice limuna te ih dobro obložite šećerom, brašnom i cimetom. Jabuke rasporedite u posudu za pečenje te ih pospite prethodno pripremljenom smjesom sa zobenim pahuljicama. Pecite na 190°C oko 55 minuta, odnosno, dok vrh ne poprimi zlatno smeđu boju, a nadjev ne počne lagano kipjeti. Prije posluživanja pustite da se crumble malo ohladi.