Vježba koja potiče rad limfe i izbacivanje viška tekućine

Pexels Dizanje na prste
Vježba podizanja na prste potiče rad limfe i izbacivanje tekućine, a protiv grčeva i nadutosti najviše pomaže brz i žestok trening. Bol i grčevi u trbuhu smanjuju se tijekom treninga kod 63 posto ispitanih sportašica, pokazuje istraživanje turskih znanstvenika na 241 ispitanice.
Vidi originalni članak

Za neke žene menstruacije prolaze bez ikakvih tegoba, dok je za druge PMS i prvih nekoliko dana menstruacije pravi pakao. Umor, manjak energije, glavobolje, napetost i bolovi u trbuhu zajednička su muke većini žena, no dobra je vijest da se vježbanjem mogu smanjitii, posebice grčevi i nadutost.

Podizanjem na prste potiče se rad limfe

"Vježbanje je izuzetno povoljno za uklanjanje grčeva tijekom i prije mjesečnice, kao i nadutosti. Kako se povećava i poboljšava cirkulacija, tako se poboljšava i čišćenje organizma. Štetne tvari napuštaju tijelo, a nove hranjive tvari smanjuju osjećaj nadutosti, grčenja, ali i ostalih bolnih stanja", otkriva Ana-Marija Jagodić-Rukavina magistra kineziologije.

Druga dobra vijest je da će vježbanje riješiti i problem otečenih nogu tijekom menstruacije, a sve što trebaš napraviti je potaknuti rad limfe. "Ovaj problem riješit ćete podizanjem na poluprste na udisaj, a izdisajem spuštanjem peta na pod. Druga vježba je da u poziciji ležanja podigneš noge istodobno udisajem snažno šireći prste na stopalima i izdisajem snažno ih stiščući", savjetuje Jagodić - Rukavina.

fitness Kako potrošiti više kalorija tijekom vježbanja?

Preporučuju se kraći, ali intenzivniji treninzi

Tijekom mjesečnice postižu se bolji rezultati kraćim i intenzivnijim vježbama, a slabiji dugotrajnijim aktivnostima, no fitness trenerica Marija Andrijašević savjetuje da izvedbu prilagodiš svojem stanju i mogućnostima. "Intenzivnije treninge mogu provoditi žene s bezbolnim menstruacijama, dok se u jogi ne preporučuju inverzije poput svijeće i stoja. Ako je prosječnoj ženi spomenuta aktivnost prenaporna, možda bolje da preskoči prva dva dana ciklusa", ističe Andrijašević. Važno je zapamtiti da su na početku ciklusa ozljede češće, i to zbog lučenja hormona relaksina koji povećava fleksibilnost vezivnog tkiva, a time i zglobova.

istraživanje Poznato je koliko treba vježbati kako bi se poništili učinci cjelodnevnog sjedenja

PMS dijeta

Posjeti missZDRAVA.hr