Ako treniraš dok si ljuta imaš tri puta više šanse da dobiješ infarkt

Dok treniraš ljuta, krv sporije protječe do srca, a to može izazvati infarkt. Ljutnja i uznemirenost tijekom teškog fizičkog napora utrostručuju rizik od srčanog udara, upozoravaju znanstvenici te poručuju da je u tim situacijama emocije najbolje ‘gasiti’ razgovorom.
Vidi originalni članak

Istraživanje provedeno na 12 tisuća osoba

Kombiniranje teškog fizičkog napora s negativnim emocijama utrostručuje rizik od srčanog udara, pokazalo je istraživanje kanadskog Sveučilišta McMaster. Istraživači su ispitali više od 12.000 ljudi koji su preživjeli srčani udar. Dobili su upitnik s pitanjima jesu li se bavili teškim fizičkim naporom te jesu li bili ljuti ili emocionalno uznemireni sat vremena prije nego što su se javili prvi simptomi. Isto su upitani i za dan prije nego što su simptomi počeli.

Kad su istraživači usporedili odgovore za dan prije simptoma i za dan kad su se simptomi pojavili, otkrili su da je težak fizički napor povezan s dva puta većim rizikom od srčanog udara. Isto vrijedi i za ljutnju i emocionalnu uznemirenost. No još veća opasnost dolazi iz kombinacije ta dva potencijalna okidača: ljutnja i uznemirenost tijekom teškog fizičkog napora utrostručuju rizik od srčanog udara.  

Vježbanje je jako zdravo, ali kad si ljuta vježbaj smanjenim intenzitetom

No utjecaj emocija nema nikakve veze s pušenjem, indeksom tjelesne mase, razinom krvnog tlaka i drugim zdravstvenim problemima, kao ni s dobi te spolom. "Ekstremni emocionalni i fizički aktivatori srčanog udara imaju slične učinke na tijelo. Oboje, i ekstremna ljutnja i fizička aktivnost mogu povisiti tlak i broj otkucaja srca mijenjajući protok krvi kroz krvne žile i smanjujući dotok krvi do srca. To je posebno značajno u krvnim žilama koje su već sužene plakom koji može blokirati protok krvi, što dovodi do srčanog udara", kaže dr. Andrew Smyth, autor studije.
 
No sve u svemu, vježbanje je dobro za srce, a vježbanje visokim intenzitetom ima prednosti koje se ne mogu usporediti s laganom aktivnošću. Stoga Smyth kaže da ne žele obeshrabriti ljude koji vježbaju. "Preporučili bismo ljudima koji se na treningu žele ispuhati da ne odstupaju od svoje normalne rutine vježbanja te da u tim situacijama izbjegavaju  ekstremne aktivnosti", zaključuje.
 
Vježbe uz koje će tvoj trbuh postati ravan.
Posjeti missZDRAVA.hr