Metabolizam se ubrzava ovako...

Thinkstock Folna kiselina i vitamin C i vitamini iz skupine B vitamina imaju značajnu ulogu u prevenciji raka vrata maternice
Tijekom dana također moraš jesti, ali ne više obilne obroke. Stručnjaci preporučuju višekratne manje zalogaje, jer se uz pomoć njih održava postojan nivo šećera u krvi i osjećaj sitosti, uz ukupnu manju količinu unesenih kalorija. Pet manjih obroka nakon doručka prosječno od po 300 kalorija bit će dovoljni da održavaju metabolizam aktivnim i sprečavaju glad
Vidi originalni članak

Redovito jedi, kreći se i pij vodu

  • Počni jesti - gledaj na svoje tijelo kao na mašinu kojoj je potrebno gorivo da bi radila, a to gorivo je hrana. Zato, počni jesti. Time ne samo da ćeš ubrzati metabolizam, već ćeš i stabilizirati razinu šećera u krvi i izbalansirati hormone u tijelu. Stručnjaci savjetuju da prvi obrok konzumiraš unutar prvog sata nakon buđenja sat vremena nakon buđenja, a zatim jedeš svaka tri do četiri sata kako bi se metabolizam ubrzao. Prestani jesti dva do tri sata prije spavanja.
  • Jedi proteine - proteini ubrzavaju metabolizam učinkovitije nego masti ili ugljikohidrati. Žvakanje, grickanje i probavljanje hrane iziskuje određenu energiju i može sagorjeti i do 30 posto kalorija koje se nalaze na tvom tanjuru. Što je hrana kompleksnija, više kalorija ćeš sagorjeti.
  • Pij vodu - istraživanja su pokazala da ljudi koji piju osam čaša vode dnevno imaju 12 puta brži metabolizam od onih koji unose manje količine tekućine. Želiš li izgubiti 3 kilograma godišnje, pij svaki dan pola litre vode prije doručka, poručuju stručnjaci sa Sveučilišta Virginia.
  • Vježbaj - uključite dva do tri treninga snage u svoj tjedni program, povećat ćeš mišićnu masu i tako sagorijevati znatno više kalorija tijekom dana. Još važnije je to što ćeš lakše održavati mišićnu masu koja se u starijoj životnoj dobi smanjuje.

Deset savjeta za ubrzavanje metabolizma.

Posjeti missZDRAVA.hr