"Rice-Zempic": Što stručnjaci stvarno misle o novom TikTok trendu ispijanja rižine vode za mršavljenje

Freepik
Novo piće kruži TikTokom zbog tvrdnji da je jeftina alternativa popularnim lijekovima za mršavljenje i dijabetes tipa 2 kao što su Ozempic i Wegovy.
Vidi originalni članak

Rice-Zempic—napitak koji kombinira rižu, vodu i sok od limete — reklamira se kao piće koje može pomoći ljudima da smršave, oponašajući učinke lijekova koji se izdaju na recept, piše Health.

Trenutačno hashtag Rice-Zempic (#ricezempic) ima 152 objave na TikToku, u kojima korisnici tvrde da piće može pomoći ljudima da izgube preko šest kilograma u tjedan dana. Korisnici TikToka također tvrde da zbog pića imaju manji apetit tijekom dana, manju želju za slatkim te da im čak pomaže da imaju redovitiju probavu.

No može li ovo piće zapravo pomoći u kontroli tjelesne težine — ili je to samo još jedan neprovjereni trend na TikToku? Evo što stručnjaci kažu o napitku s rižinom vodom.

azijski recept za ljepotu Rižina voda za gustu i glatku kosu, koristi se jednom tjedno

Rice-Zempic recept

Recept dolazi u raznim varijantama, ali obično uključuje ova tri sastojka:

  • 1/2 šalice neoprane riže
  • 1 šalica tople ili vruće vode
  • sok od pola limete

Ostavite da se riža natopi (neki ljudi ostave smjesu preko noći), izvadite rižu i popijte preostalu škrobnu vodu. Mnogi su rekli da nakon ispijanja pripravka pričekaju pola sata do sat prije nego što nešto pojedu.

psihološki učinak lijeka Pomoću Ozempica je izgubio 19 kilograma, ali jednu nuspojavu nije očekivao

Može li Rice-Zempic pomoći kod mršavljenja?

Najveća korist Rice-Zempica u mršavljenju je to što je "relativno niskokaloričan – to je samo škrobna voda", prema Mir Aliju, dr. med., medicinskom direktoru MemorialCare Surgical Weight Loss Center u Orange Coast Medical Center u Fountain Valleyu, Kalifornija. "Može biti od pomoći za mršavljenje ako ga koristite kao zamjenu za obrok", dodao je.

Smjesa rižine vode i soka od limete također može pomoći ljudima da se osjećaju sitije prije obroka i jedu manje nego inače, objasnio je Ali.

Osim tih očitih razloga, piće nema znanstvene potpore, rekao je Scott Keatley, dijetetičar i suvlasnik Keatley Medical Nutrition Therapy, za Health. “Iako rižina voda može imati neke nutritivne prednosti, kao što je pružanje izvora energije iz sadržaja škroba, nema dokaza koji bi sugerirali da ima bilo kakva svojstva koja bi značajno utjecala na gubitak težine, posebno ne na način na koji lijekovi protiv dijabetesa, poput Ozempica, to čine”, rekao je Keatley.

Piće može izazvati osjećaj sitosti, prema dr. Kunalu Shahu , docentu na odjelu za endokrinologiju Medicinskog centra Rutgers Robert Wood Johnson—ali ne na isti način na koji to čine lijekovi protiv dijabetesa i pretilosti. "Škrob se širi u vašem želucu i može učiniti da se osjećate sitima - ali to je vrlo kratkog vijeka", rekao je Shah. Za razliku od lijekova kao što su Ozempic i Wegovy, Rice-Zempic vam zapravo metabolički uopće ne pomaže, objasnio je.

No, naglasio je da samo zato što biste potencijalno mogli izgubiti kilograme na Rice-Zempicu, to ne znači da je zdrav ili da je čak blizu utjecaja koji biste imali na Ozempicu. "Ni na koji način ne oponaša Ozempic. Nema hormonalne učinke poput Ozempica da stimulira receptore", rekao je Ali. Rice-Zempic nije opasan, sam po sebi, ali je također malo vjerojatno da će učiniti puno, rekao je Shah. Ako imate stanje poput refluksa kiseline, sok od limete mogao bi ga pogoršati, dodao je.

piće od zobi, vode i soka od limete 'Oatzempic' sve popularniji napitak za mršavljenje na TikToku, evo što kažu stručnjaci

Nije održiva metoda za mršavljenje

Čak i ako biste smršavjeli pijući Rice-Zempic, stručnjaci naglašavaju da to nije održiv način mršavljenja. "Ovaj gubitak težine bit će privremen jer ne radite trajne, zdrave, dugoročne promjene. Kad prestanete s njegovim konzumiranjem, težina će se vratiti ", rekao je Ali. Umjesto toga, Ali preporučuje smanjenje unosa ugljikohidrata i povećanje količine proteina i povrća u prehrani. "Ovo je osnova za većinu dijeta", dodao je.

Shah se slaže. “Najbolji savjet uvijek je bio niskokalorična, visokohranjiva dijeta s visokim sadržajem proteina i malo ugljikohidrata, te kombinirati to s tjelovježbom”, rekao je. "To je temelj dugotrajnog mršavljenja."

Ali je objasnio da ako želite popiti Rice-Zempic prije obroka, slobodno to učinite, ali nemojte misliti da je ovo piće kao Ozempic, jer nije.

@iarahs_utoob I lost almost 6 lbs in 4 days and i was not exercising or on a diet during that time, so i do think it worked but I’m going to move on and try other things due to my concerns over the elevated levels of arsenic in the rice, i dont think it is worth the risk of heavy metal buildup for future me. On to the next thing! #ricezempic #ricewater #limejuice #cinnamon #science #chorroking💩👑 #weightloss ♬ original sound - 🔥✨iarahs✨🔥
Posjeti missZDRAVA.hr