Koliko proteina treba za mršavljenje?

Thinkstock
Tijekom dana treba unijeti od 1,2  do 1,6 g proteina po kilogramu tjelesne mase, što bi za ženu od 65 kg značilo 80 do 100 g proteina dnevno. Također, zapaženo je da je za željeni učinak proteina na liniju vrlo bitno da je unos pravilno raspoređen – svaki od tri glavna obroka trebao bi sadržavati najmanje 25 do 30 g visokokvalitetnih proteina
Vidi originalni članak

Objavljeno je u novom preglednom radu u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, a prenosi Vitaminoteka.hr. Stručnjaci sa Sveučilišta u Missouriju u SAD-u saželi su dosadašnja saznanja o utjecaju unosa proteina na mršavljenje.

Viši udio proteina u prehrani ubrzava metabolizam

U radu su naveli kako mnoga istraživanja predlažu da veći unos proteina može doprinijeti gubitku kilograma te pomoći u održavanju poželjne tjelesne mase. Viši udio proteina u prehrani, smatra se, može "pojačati" metabolizam, povećati osjećaj sitosti te pomoći u održavanju mišićne mase tijekom mršavljenja. Međutim, istraživanja američke populacije pokazuju da većina ljudi ne unosi dovoljno proteina.

Ako trebaš podršku u mršavljenju učlani se u Mršavimo zajedno klubu gdje te čeka više od 60 kontinentalnih, mediteranskih i vegetarijanskih jelovnika.

Smanjuju osjećaj gladi

Autori smatraju da bi pojedinci tijekom dana trebali unijeti od 1,2 do 1,6 g proteina po kilogramu tjelesne mase, što bi, primjerice, za ženu od 65 kg značilo od 80 do 100 g proteina dnevno. Također, zapaženo je da je za željeni učinak proteina vrlo bitno da je unos pravilno raspoređen – svaki od tri glavna obroka trebao bi sadržavati najmanje 25 do 30 g visokokvalitetnih proteina.

Niži sadržaj proteina najčešće se primjećuje kod doručka i večere, stoga su autori napomenuli da bi se kod ova dva obroka trebalo posebno pripaziti na unos proteina. Zamijećeno je da konzumacija 30 g proteina za doručak može povećati osjećaj sitosti i regulirati apetit tijekom ostatka dana, te tako smanjiti potrebu za "grickanjem" između obroka.

Pročitaj koji su nedostaci visokoproteinskih dijeta.

Pročitaj kako tablete za mršavljenje utječu na zdravlje na 24sata.

Posjeti missZDRAVA.hr