Može li me previše voća udebljati?
'Moja obitelj ima običaj navečer pojesti puni tanjur različitog voća. Koliko je to dobro za nas? Pridonosi li to mršavljenju ili zbog šećera u voću samo "nabijamo" kalorije? Ima li voće puno masti koja se može taložiti u salo ili celulit, pitala je naša čitateljica Hana.
Mišljenje nutricionistice
Navika koju njeguje tvoja obitelj je zasigurno jedna od najzdravijih prehrambenih navika koju ste mogli usvojiti. Većina voća i povrća (izuzev maslina i avokada) ima nisku kalorijsku vrijednost te nizak udio masti i proteina.
Ova skupina namirnica predstavlja bogat izvor brojnih vrijednih nutrijenata, posebice ugljikohidrata, kalija, vitamina C, folne kiseline, prehrambenih vlakana, vitamina K, vitamina A te beta karotena i vitamina E. Nadalje, voće i povrće izvor su fitokemikalija, biološki aktivnih, nenutritivnih tvari kojima je novija znanost dokazala brojna blagotvorna djelovanja na očuvanje zdravlja čovjeka. Zahvaljujući impresivnom nutritivnom sastavu svakodnevna konzumacija voća pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, karcinoma i moždanog udara.
Nadalje, ovakav lagani večernji obrok je dobar put ka vitkoj liniji, budući da voće ima nisku energetsku vrijednost. Prirodna fruktoza (voćni šećer) koji se nalazi u voću ne treba te zabrinjavati jer je riječ o malim količinama vezanim uz prehrambena vlakna koja čak potiču mršavljenje.
Konzumacija voća pomaže i protiv celulita
Konzumacija voća pomaže i u borbi protiv celulita budući da ga, osim niske energetske vrijednosti, krasi i bogatstvo vitamina C, kalija te prehrambenih vlakana koji pospješuju izlučivanje štetnih, otrovnih tvari iz organizma.
Konzumacija voća nudi uistinu brojne znanstvene prednosti zbog čega stručnjaci potiču kampanju „5+“ koja poručuje kako treba konzumirati pet i više obroka voća i povrća dnevno. Pri odabiru voća i povrća trebaš se odlučiti na raznovrsne i raznobojne plodove jer ćemo tako osigurati različite fitokemikalije koje posjeduju raznovrsna korisna djelovanja u organizmu.