Je li obilan doručak zaista ključ uspješnog mršavljenja – ili tek uvriježeni mit?
No rezultati eksperimenta nisu otkrili razlike u tjelesnoj težini ili bilo kakvim biološkim mjerama potrošnje energije bez obzira na primijenjeni obrazac prehrane. Mjere potrošnje energije uključivale su bazalni metabolizam (koliko kalorija vaše tijelo koristi u mirovanju), tjelesnu aktivnost i upotrebu kemijskog oblika vode koji omogućuje procjenu ukupne dnevne potrošnje energije.
Znanstvenici su zamijetili da nema razlika ni u dnevnoj razini glukoze u krvi, inzulina ili lipida. Ovo je važno jer su promjene ovih čimbenika u krvi povezane s metaboličkim zdravljem.
Rezultati istraživanja ukazuju na to da način na koji naše tijelo obrađuje kalorije ujutro u odnosu na večer ne utječe na gubitak težine onako kako su ranije pokazivale druge studije.
Subjektivan osjećaj gladi
Jedina razlika između prethodnih i najnovije studije bila je subjektivna promjena kada se radilo o osjećaju gladi i povezanim čimbenicima među sudionicima istraživanja, primjerice količini hrane koju su željeli konzumirati.
Oni su tijekom dana, nakon obilnog doručka i količinski manje večere prijavili manji osjećaj gladi, što može biti korisno za sve one koji žele smršaviti, jer im može pomoći da učinkovitije kontroliraju glad i manje jedu.
Kao i kod svih istraživanja i ovo je imalo određeno ograničenje. Utjecaj ritma prehrane proučavan je u periodu od samo četiri tjedna, a ranija su istraživanja pokazala najveće razlike u učinku ranog u odnosu na kasni unos energije upravo nakon četiri tjedna.
No činjenica da u ta četiri tjedna nije uočena promjena ni unesenih ni potrošenih kalorija ukazuje na to da se tjelesna težina pojedinca vjerojatno ne bi promijenila ni da je studija trajala dulje.
Krono prehrana
Krono prehrana je zanimljivo istraživačko područje i sve je više dokaza da raspored obroka može odigrati važnu ulogu u poboljšanju zdravlja mnogih ljudi.
No najnovije istraživanje upućuje na to da doba dana kada konzumirate najobilniji obrok nije toliko važno za ‘skidanje kilograma’ kao što se prije mislilo.
Rezultati studije objavljeni su u časopisu Conversation, a proveli su ga Jonathan Johnston, profesor kronobiologije i integrativne fiziologije sa sveučilišta Surrey u suradnji s Alexom Johnstoneom i Peterom Morganom, znanstvenicima sa sveučilišta u Aberdeenu.