Koliko puta tjedno trebaš vježbati kako bi smršavjela uz pomoć zelenog čaja?

Guliver/Shutterstock
Zeleni čaj može biti od pomoći, a poželjno je popiti 2-3 šalice dnevno. Naime, zeleni čaj u svom sastavu sadrži hlapiva ulja, vitamine, minerale i kofein te fitokemikalije – polifenole. Većina polifenola u zelenom čaju su katehini od kojih je količinski najznačajniji epigalokatehin-3-galat (EGCG).
Vidi originalni članak

Upravo je EGCG znanstveno najistraženiji sastojak zelenog čaja kojem se i pripisuju brojna pozitivna svojstva na zdravlje ljudi, a najviše pozitivne prašine podiglo je otkriće da EGCG djeluje na smanjenje tjelesne mase. Zeleni čaj i lagana tjelovježba je dobitna kombinacija.

čaj Kako piti zeleni čaj i pritom gubiti kilograme?

Naime, pokazalo se da taj spoj povećava potrošnju energije potrebne za probavu, apsorpciju i metabolizam hrane. Istraživanje na ljudima je utvrdilo povećanje od 4 posto u energetskoj potrošnji tijekom unosa ekstrakta zelenog čaja. Također, EGCG stimulira oksidaciju masti što rezultira smanjenjem zaliha masnog tkiva.

Jedan od najčešćih uzročnika celulita su toksini koji smanjuju elastičnost kože Zeleni čaj "razbija" celulit i regulira šećer u krvi

Istraživanje na miševima objavljeno u časopisu ''Journal of Health Science'' otkriva da je oksidacija masti značajno veća u slučaju istovremene redovite tjelesne aktivnosti (3 puta tjedno) i unosa ekstrakta zelenog čaja, nego redovitom tjelesnom aktivnošću ili unosom ekstrakata zelenog čaja pojedinačno. Stoga se smatra da je kombinacija redovite tjelovježbe i unosa katehina čaja učinkovita metoda smanjenja zaliha masti u organizmu.

Posjeti missZDRAVA.hr