Gubitak suvišnih kilograma može poboljšati memoriju

Thinkstock Smanjeni unos kalorija može poboljšati moždanu aktivnost
Njemački znanstvenici dokazali su da smanjeni unos kalorija, za nekih 30 posto, smanjuje utjecaj štetnih procesa unutar tijela i rezultira znatnim poboljšanjem pamćenja.
Vidi originalni članak

Smanjeni unos kalorija može poboljšati moždanu aktivnost, tvrdi se u zaključku njemačke studije.

Istraživački tim podijelio je testiranu skupinu, čija je prosječna starost bila oko 60 godina, u tri skupine. Oni iz prve slijedili su kalorijski ograničenu dijetu, što je značilo smanjiti unos kalorija za nekih 30 posto: oni u drugoj skupini su imali sličnu prehranu ali s većim udjelom nezasićenih masnoća, dok u trećoj nije došlo do promjena prehrane.

Svi su prošli test memorije na početku i kraju istraživanja. Grupa s ograničenim unosom kalorija pokazala je najbolje rezultate, na drugom testu memorija im se poboljšala za nekih 20 posto.

Smatra se da smanjeni unos kalorija smanjuje upalne procese u tijelu ili količinu štetnih molekula (slobodnih radikala) koje prirodno proizvodimo (upalni procesi i slobodni radikali oštećuju stanice). Ove promjene mogu objasniti poboljšanje memorije - novonastale okolnosti omogućile su bolje zdravlje tjelesnim stanicama.

Čitanje knjiga izaziva mjerljive promjene u mozgu

Posjeti missZDRAVA.hr